Australija ulaže 56 milijardi dolara u infrastrukturu

Australijska vlada je najavila veliku infrastrukturnu potrošnju, izgradnju novog aerodroma u Sidneju i železničke pruge koja će povezati dva najveća grada. Oni takođe najavljuju i povratak na stazu budžetskog suficita kroz tri godine

Australijski ministar finansija Skot Morison je izjavio da će 75 milijardi australijskih dolara (56 milijardi američkih dolara) biti potrošeno na infrastrukturu u narednoj deceniji, prenosi agencija AP.

Australijska vlada planira da potroši 5,3 milijarde australijskih dolara na izgradnju drugog međunarodnog aerodroma u Sidneju, a takođe najavljuje da će potrošiti 8,4 milijarde dolara na izgradnju novog željezničkog koridora u dužini od 1.700 km, koji će povezati drugi najveći grad u Australiji Melburn i treći najveći Brizbejn.

Australijska vlada, takođe, planira povećanje poreza, a očekuje se da će s novim porezom od pet najvećih banaka prikupiti 1,5 milijardi australijskih dolara godišnje. Biće podignut i porez, koji Australijanci plaćaju za univerzalni sistem zdravstvene zaštite kako bi se pokrili troškovi nove šeme invalidskog osiguranja. Poslodavci će plaćati godišnji porez u iznosu do 1.800 australijskih dolara za svakog stranog radnika kog budu zaposlili na osnovu privremene vize.

Australijska vlada očekuje da će deficit u tekućoj fiskalnoj godini, koja se završava 30. juna, iznositi 37,6 milijardi australijskih dolara, što je za 500 miliona dolara više u odnosu na prognoze prije godinu dana. Prihodi će porasti za 7,8 odsto naredne godine, na 444,4 milijarde dolara, a deficit će pasti na 29,4 milijarde australijskih dolara.

Privredni rast bi, prema očekivanjima, trebalo da poraste sa 1,75 odsto projektovanih za tekuću fiskalnu godinu na 2,75 odsto u narednoj godini, a stopa nezaposlenosti da ostane na stabilnih 5,75 odsto.