Evropske berze: Oprezna trgovina, indeksi bez promjene

Na evropskim berzama u srijedu ujutro trguje se suzdržano jer nema vijesti koje bi dodatno podstakle tržište, nakon što su juče cijene akcija dostigle najviše nivoe u 21 mjesec

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati gotovo nepromijenjen, nakon što je juče ojačao 0,4 odsto i dostigao najviši nivo u 21 mjesec. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na gubitku 0,05 odsto, na 7.341 bodu, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.730 bodova, a pariski CAC 0,20 odsto, na 5.386 bodova.

To je posljedica blagog pada cijena akcija u građevinskom, energetskom i rudarskom sektoru, dok je finansijski sektor ojačao.

Na berzama se trguje mirno jer su nakon pobjede Emmanuela Macrona na predsjedničkim izborima u nedjelju uklonjeni rizici od radikalnih previranja na francuskoj političkoj sceni i u EU.

Podršku tržištima pruža oporavak cijena nafte nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,5 odsto, na 49,05 dolara jer se ulagači nadaju da će OPEC produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje nafte i nakon juna.

Drugih značajnijih vijesti s ekonomske scene nema, a analitičari kažu kako tržišta podržava dobra sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.