Wall Street: Indeksi nastavljaju sa padom drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija blago pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči nekoliko važnih političkih i ekonomskih događaja, koji bi mogli osjetno uticati na tržište

Dow Jones oslabio je 0,23 odsto, na 21.136 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 odsto, na 2.429 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 odsto, na 6.275 bodova.

Na Wall Streetu se i juče, drugi dan zaredom, trgovalo oprezno jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko političkih događaja koji bi mogli osjetno uticati na tržište.

U četvrtak se u Britaniji održavaju parlamentarni izbori, a neke ankete pokazuju da bi konzervativci premijerke Therese May mogli povećati svoju većinu u parlamentu, dok druge najavljuju tijesan rezultat izbora.

U četvrtak će se, takođe, održati sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u ekonomiji eurozone i monetarnu politiku.

U Washingtonu će pred Senatom svedočiti bivši direktor FBI-a James Comey koji je svojedvremeno pokrenuo istragu o mogućim vezama između izborne kampanje predsednika Donalda Trumpa i Rusije, a Trump ga je u maju razriješio dužnosti.

Mediji pišu da Comey planira svjedočiti o njegovom razgovoru s Trumpom u kojemu ga je predsjednik zatražio da odbaci istragu o savjetniku za nacionalnu sigurnost Mikeu Flynnu, kojeg je Trump otpustio kada se saznalo za njegove razgovore s ruskim zvaničnicima.

Među najvećim gubitnicama bila je juče akcija Macy′sa, s padom cijene za više od 8 odsto, nakon što je taj trgovački lanac upozorio ulagače da bi mu marže mogle dodatno pasti. To je pritisnulo cijeli trgovački sektor, pa su cijene akcija Walmarta, Searsa, Nordstroma i J.C. Penneya pale između 1,7 i 4,1 odsto.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 odsto, na 7.524 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,04 odsto, na 12.690 bodova, a pariski CAC 0,73 odsto, na 5.269 bodova.