Azijske berze u padu, dolar u skoku

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija pale, prateći pad Wall Streeta, dok je dolar ojačao jer je sve izvjesnije da će američki Fed naredne nedjelje povećati kamate

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu oko 0,3 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 1 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,6 odsto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu treći dan zaredom. Bila je to posljedica snažnog pritiska na energetski sektor jer su cijene nafte potonule više od 5 odsto, nakon što je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedjelje porasle više nego što se očekivalo.

Članice OPEC-a smanjuju proizvodnju kao što je dogovoreno krajem prošle godine kako bi se ublažila neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje na tržištima, ali s druge strane, u SAD-u proizvodnja raste, pa su zalihe i dalje na rekordnim nivoima.

Jutros su se cijene nafte ponešto oporavile, pa je na američkom tržištu barel poskupio 40-ak centi, na 50,70 dolara, a na londonskom tržištu oko 50 centi, na 53,60 dolara.

Jedino su na Tokijskoj berzi cijene akcija jutros blago porasle, što se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inostranim tržištima.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao nakon što je juče najveća američka agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru u februaru otvoreno 298.000 novih radnih mjesta, znatno više nego što se očekivalo. Taj podatak najavljuje i da će službeni podaci o zapošljavanju u SAD-u u februaru, koji će biti objavljeni u petak, biti dobri.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,11 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 101,74 boda. Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti dostigla 114,55 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 113,65 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa se euro kreće oko 1,0540 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0560 dolara.