Australija podigla poreze najvećim bankama

Australijski ministar finansija Skot Morison predstavio je novi budžet koji uključuje neočekivano povećanje poreza za pet najvećih banaka od jula

Tako će Commonwealth Bank of Australia, Westpac Banking Corp, ANZ Banking Group, National Australia Bank i Macquarie Group plaćati porez na dužničke papire od 0,06 posto. Depoziti građana i kompanija biće izuzeti iz poreskog obračuna.

Morison procjenjuje da bi se na toj osnovi u državnu blagajnu u sljedeće četiri godine trebalo sliti 6,2 milijarde australijskih dolara.

Istakao je da banke mogu sebi priuštiti plaćanje tog poreza, a prihodi će pomoći državi da sredi stanje u budžetu i finansira gradnju infrastrukture i podmiri troškove zdravstvenog osiguranja i obrazovanja.

Morison je upozorio banke da ne prebacuju teret novog poreza na klijente, budući da on ne obuhvata hipoteke ni depozite. „Ako to ipak učine, prebacite novac negdje drugdje, u regionalnu ili manju banku“, poručio je ministar građanima.

Čelnica Udruženja australskih bankara Anna Bligh nazvala je novi porez „direktnim napadom na radna mjesta i rast“, optužujući vladu da time želi da popuni rupe u budžetu.