Bijela kuća otvara bioskop za posjetioce

Film

Posjetioci Bijele kuće od sada će moći da posjete bioskop koji je nekada služio kao prostorija za garderobu u koju se nekada Dvajt Ajzenhauer iskradao da bi gledao vesterne i gdje je Džimi Karter gledao film „Svi predsjednikovi ljudi“

Odluka da se otvori za javnost privatni predsjednički teatar koji je u velikoj prostoriji za garderobu podesio 1942. Frenklin Ruzvelt, donijela je predsjednikova supruga Melanija Tramp, prenosi AFP.

– Bijela kuća pripada građanima ove države. Vjerujem da bi svako ko je u posjeti i obilazi kuću trebalo da ima što veći pristup njenoj bogatoj istoriji i lijepoj tradiciji – rekla je prva dama.

Među najvećim ljubiteljima filma koji su živjeli u Bijeloj kući bili su Ajzenhauer, koji je volio vesterne i posebno filmove Garija Kupera, i Ričard Nikson koji je volio crno-bijele mjuzikle kao što je „Janki Dudl Dendi“. Još veći filmofil bio je Karter koji je dva-tri puta nedjeljno održavao filmsko veče. On je za vrijeme boravka u Bijeloj kući odgledao 480 filmova, više od bilo kog drugog predsjednika, a prvi film koji je tu pustio bio je „Svi predsjednikovi ljudi“ o aferi Votergejt i rušenju Ričarda Niksona.

Ronald Regan uprkos svojoj nekadašnjoj karijeri kao glumca, nije bio veliki filmofil, mada je volio sa suprugom na svoj rođendan da pušta svoje filmove, kako se navodi na zvaničnom sajtu Bijele kuće.

Za Džordža Buša se govorilo da je volio filmove o borbi poput „Pad crnog jastreba“ i „Bili smo vojnici“.

Barak Obama je pustio „Ubiti pticu rugalicu“ u znak obilježavanja 50-godišnjice filmova sa tematikom rasnih predrasuda na jugu SAD.

A prvi film koji je pušten od kako je Donald Tramp preuzeo predsjedničku dužnost bio je „Potraga za Dori“, animirana priča o ribi koja traži svoje roditelje.

Bioskop se nalazi u istočnom krilu Bijele kuće. (Agencije)