Cene nafte porasle, Saudijska Arabija i Rusija dogovorile produženje zamrzavanja proizvodnje

Cijene nafte na međunarodnim tržištima porasle su blizu 3% tokom današnjeg trgovanja nakon zajedničkog saopštenja Saudijske Arabije i Rusije u kojem se najavljuje produženje zamrzavanja proizvodnje nafte za još devet mjeseci

Da bismo naglasili posvećenost proizvođača nafte obezbjeđivanju tržišne stabilnosti, predvidivosti i održivog razvoja, zajedničke akcije proizvođača bi trebalo da budu produžene za devet mjeseci do 31. marta 2018. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju dvije zemlje koje je objavilo rusko Ministarstvo energetike.

U saopštenju se dodaje da su se ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov saudijski kolega Kalih al-Falih, koji su se danas sastali u Pekingu, “saglasili da će učiniti sve što je potrebno kako bi dostigli željeni cilj stabilizovanja tržišta i smanjenja komercijalnih zaliha nafte na njihov petogodišnji prosječan nivo”.

– Ministri će se konsultovati sa drugim zemljama proizvođačima u cilju da postignu konsenzus o devetomjesečnom produženju koje traže, navodi se u saopštenju.

Članice OPEC-a su se u novembru dogovorile da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno u periodu od šest meseci, počev od 1. januara 2017. godine, u nastojanju da smanje prekomjerne globalne zalihe i da podignu cijene “crnog zlata”.

Sastanak OPEC-a je zakazan za 25. maj kada će članice naftnog kartela i Rusija, kako se očekuje, produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje.

Barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper, sredinom dana se trgovalo se za 52,24 dolara, što predstavlja dnevni rast cijene od 2,75% , dok je američka WTI nafta poskupjela 2,84 odsto i košta 49,20 dolara. (Agencije)