Apple najvrijedniji svjetski brend

Tržište

Apple je najvrijedniji svjetski brend, a slijede ga Google i Microsoft, pokazuje analiza međunarodne konsultantske kuće Interbrand, koja tradicionalno rangira najjače svjetske brendove

Petu godinu za redom Apple i Google zauzimaju prva dva mjesta, pri čemu je brend Apple u odnosu na prošlu godinu povećao vrijednost tri odsto, na 184,2 milijarde dolara, a Google šest odsto, na 141,7 milijardi dolara.

Microsoft se popeo na treće mjesto kao jedan od 16 brendova koji su ostvarili dvocifreni međugodišnji rast vrijednosti. Četvrta je Coca Cola, a slijede Amazon, Samsung, Toyota, Facebook, Mercedes-Benz i IBM koji zaključuje listu prvih deset globalnih brendova po finansijskoj vrijednosti.

Ove godine su se na listi najvrijednijih 100 svjetskih brendova prvi put pojavili Ferrari (88. mjesto), Netflix (78.) i Salesforce.com (84.).

Najveći postotni rast vrijednosti u odnosu na prošlu godinu ostvarili su Facebook 48 odsto, Amazon 29 odsto, Adobe 19 odsto, Adidas 17 odsto i Starbucks 16 odsto.

Više od polovine najvrijednijih svjetskih brendova dolazi iz četiri sektora – automobilske industrije, njih 16, naprednih tehnologija 15, finansijskih usluga 12 i robe široke potrošnje devet.

Maloprodaja je najbrže rastući sektor, ukoliko se posmatra rast vrijednosti brendova u postocima, 19 odsto, a slijede sportska oprema deset odsto), tehnologija osam odsto, logistika sedam odsto i finansijske usluge šest odsto.

Ukupna vrijednost najvećih 100 globalnih brendova je 1,87 biliona dolarai u odnosu na prošlu godinu porasla je 4,2 odsto, navodi se u Interbrandovoj analizi.

Interbrandova metodologija temelji se na tri ključna kriterijuma, odnosno finansijskom izvođenju robnih marki proizvoda i usluga, uticaju branda na potrošački odabir i snazi kojom brend doprinosi stabilnosti i zaradi kompanije.