Evropske berze u porastu na početku nedjeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija blago su porasle, zahvaljujući rastu cijena nafte i dobrim ekonomskim pokazateljima iz Kine

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,2 odsto, nakon što je prošle nedjelje dostigao najviši nivo od avgusta 2015. godine.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,20 odsto, na 7.452 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,25 odsto, na 12.804 boda. Pariski CAC oslabio je 0,05 odsto, na 5.404 boda.

Podršku tržištima pruža rast cijena nafte nakon što su Saudijska Arabija i Rusija tokom vikenda poručile da su dogovorile da se razdoblje smanjenja proizvodnje produži i nakon juna, tačnije do marta 2018. godine.

Nakon što je prošle nedjelje cijena barela na američkom tržištu porasla 3,5 odsto, jutros je ojačala daljih 1 odsto, na 48,30 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupio 1 odsto, na 51,35 dolara.

Pozitivno na tržišta utiču i solidni pokazatelji iz kineske ekonomije. Promet u trgovini na malo i investicije u tržište nekretnina porasli su u aprilu više nego što se očekivalo.

Iako su kapitalne investicije i fabrička proizvodnja istovremeno porasle manje nego što se očekivalo, analitičari zaključuju da je druga po veličini svjetska ekonomija na putu stabilnog rasta nakon dužeg razdoblja usporavanja.