Wall Street: Skok indeksa, ekonomski rast ubrzan

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija porasle, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, jer su ulagače ohrabrili podaci o bržem rastu američke ekonomije nego što se pre procjenjivalo

Dow Jones ojačao je 0,33 odsto, na 20.728 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,29 odsto, na 2.368 bodova, a Nasdaq indeks 0,28 odsto, na rekordnih 5.914 bodova.

Ulagače je juče ohrabrila druga procjena američkog ministarstva trgovine prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 2,1 odsto na godišnjem nivou, brže u odnosu na prvu procjenu od 1,9 odsto. Posljednjih se nedjelja na Wall Streetu trgovalo oprezno jer ulagači više nisu sigurni da će američki predsjednik Donald Trump uspjeti sprovesti svoja obećanja iz izborne kampanje o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, koja su neposredno nakon Trumpove pobjede na izborima podržavala rast cijena akcija. Posljednji podaci pokazuju da je američka ekonomija u dobroj formi, bez obzira hoće li Trump uspjeti uvesti najavljene mjere ili ne.

Među najvećim je dobitnicima juče bio energetski sektor, već treći dan zaredom, zahvaljujući oporavku cijena nafte, nakon što su početkom nedjelje pale na najniže nivoe u četiri mjeseca. Snažno su juče, 1,2 odsto, porasle i cijene akcija u finansijskom sektoru. Podršku tržištu pružaju i očekivanja da će predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja počinje u prvom dijelu aprila, biti vrlo solidna.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle 10,1 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na većini evropskih berzi cijene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,44 odsto, na 12.256 bodova, a pariski CAC 0,41 odsto, na 5.089 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,06 odsto, na 7.369 bodova.