Građevina koja se gradi duže od egipatskih piramida

Ako ste pomislili na Ajfelov toranj, Kineski zid ili most Golden Gejt, u zabludi ste. Riječ je o crkvi, tačnije o Sagradi Familiji u Barseloni

Impresivna rimokatolička crkva je prema stranici TripAdvisor najčešće recenzirana turistička atrakcija na svijetu, a ima više od 109.000 recenzija. Takođe, prosječna ocjena atrakcije iznosi visokih 4.5. Najposjećenija atrakcija u Španiji godišnje privlači više od tri miliona posjetilaca. Ipak, kada je riječ o najpopularnijim atrakcijama na svijetu, većini ona neće pasti na pamet.

Šta je Sagrada Familija i zašto je putnici toliko cijene?

Zbog toga što je umjetničko djelo i čudo arhitekture čija je gradnja počela 1882. godine, i što 130 godina kasnije još nije dovršena. To znači da će njena izgradnja trajati duže nego što je trajala izgradnja egipatskih piramida.

Sagradu Familiju prvobitno je trebalo da projektuje arhitekta Francisko Del Viljar, koji je nakon kreativnih nesuglasica odustao, zbog čega je zadatak dodijeljen tada voljenom Antoniju Gaudiju, koji je ubrzo postao opsjednut projektom.

Gaudi je izgradnju ove crkve smatrao svojom svetom misijom i na njoj je radio do smrti 1926. Za potreben građenja crkve je i sam dao finansijsku pomoć. Savremeni graditelji se nadaju da će crkva biti gotova do 2026, na stogodišnjicu Gaudijeve smrti.

Dizajn Sagrade Familije je izuzetno prepoznatljiv jer je Gaudi neogotički plan prožeo modernijim dizajnom. Mrzio je ravne linije i uglove jer se ne pojavljuju u prirodi. Umjesto toga, svoj inovativni dizajn je zasnovao na krivim linijama i nesavršenosti prirode. Nacrti crkve inspirisani su šiljastim vrhovima svete planine Montserat, koja se nalazi kraj Barselone.

Tokom svog života, Gaudi je završio grobnicu i krilnu fasadu, koje su proglašene Svjetskom kulturnom baštinom. Sačuvani modeli i crteži omogućili su nastavak izgradnje, koja se finansira privatnim donacijama. (Punkufer)