Selo Bergun u Švajcarskoj zabranilo fotografisanje pejzaža, jer je prelijepo

Travel

Selo Bergun kod Sent Morica u Švajcarskoj zabranilo je fotografisanje ovog planinskog predjela jer mještani vjeruju da je ovaj kraj toliko lijep da će ljudi koji nemaju priliku posjetiti ga, biti uznemireni kada vide fotografije pejzaža

– Naučno je dokazano da predivne fotografije pejzaža i mjesta za odmor na društvenim mrežama čine mnoge ljude nesretnim i nezadovoljnim jer oni ne mogu tu sami doći – saopštila je lokalna turistička organizacija.

Svi oni koji prekrše novo pravilo moraće platiti simboličnu kaznu od 5 eura.

– Bergun je prelijepo selo. Ne želimo ljude izvan ove zajednice učiniti nesretnim i nezadovoljnim zbog dijeljenja fotografija našeg slikovitog kraja i veoma mi je drago što mještani u svom srcu nose sreću drugih ljudi. Pozivamo vas da posjetite Bergun i sami doživite ovo mjesto – rekao je gradonačelnik Peter Nikolaj.

Mnogi su pitali da li ta odluka zaista dolazi iz srca ili riječ o publicitetu. Iako je riječ o pravom zakonu koji je izglasalo gradska skupština, rukovodilac turističke zajednice priznao je da ova mjera jednim dijelom ima i marketinški zadatak.

– Naravno, ideja je da svi pričaju o Bergunu. Prema tome, to je kombinacija oboje – napravili smo zakon koji ima marketinšku pozadinu – rekao je.

Dodao je kako je malo vjerovatno da će uspješno provoditi novčanu kaznu te da postoji više ideja kako sprovesti ideju o zabrani fotografisanja u djelo, a da će detalje otkriti kasnije.

Korisnici društvenih mreža su podijeljenog mišljenja. Dok jedni odobravaju ovaj potez komentarišući da je riječ o snažnoj PR kampanji, drugi su ovu zabranu uporedili sa Sjevernom Korejom i poručili da je riječ o lošem marketingu.