Jack Ma postao najbogatiji Kinez

Jack Ma, predsjednik kineskog giganta e-trgovine grupe “Alibaba”, nadmašio je Wanga Jianlina, predsjednika grupe “Dalian Wanda”, i postao najbogatiji Kinez, sudeći prema časopisu Forbes

Od petka Maovo bogatstvo se procjenjuje na 30,9 milijardi američkih dolara, u poređenju sa 30,7 milijardi koliko iznosi Wangovo. Ma Huateng, predsjednik “Tencenta”, zauzeo je treće mjesto sa 29,7 milijarde dolara, sudeći prema časopisu.

Ma je titulu dobio zahvaljujući rastu od jedne trećine cijena akcija kompanije “Alibaba”, koja je u petak u Njujorku iznosila 120,34. Wang je svoje bogatstvo stvorio prvenstveno preko nekretnina i zabavne industrije. U posljednjih nekoliko godina Jack Ma i Wang Jianlin se smjenjuju na prvom mjestu na listi najbogatijih Kineza.

Međutim, možda će doći do još jedne promjene na listi budući da raste Ma Huatengovo bogatstvo nakon skoka cijene akcija “Tenceta”, koji vodi popularnu platformu za komunikaciju WeChat. Ma Huatengovo bogatstvo je za samo jednu milijardu dolara manje od Maova i Wangova.

Trenutno je najbogatiji čovjek u Aziji Li Ka-shing iz Hong Konga, čije se bogatstvo procjenjuje na 32,9 milijarde američkih dolara.