Francuz skinuo Bezosa sa trona i vratio se na vrh liste najbogatijih

Milioneri

Jeff Bezos više nije najbogatija osoba na svijetu. Nakon prijavljivanja poslovnih rezultata u drugom kvartalu, dionice “Amazona” pale su za 7,6 posto, pa je Bezos kao najveći dioničar najviše i izgubio – 13,9 milijardi dolara. Sada se na tron najbogatijih ponovo popeo francuski tajkun Bernard Arnault.

Uprkos tome što su i dionice Arnaultovog konglomerata LVMH pale za 1,4 posto, najbogatiji Evropljanin siromašniji je za “samo” 2,9 milijardi dolara, pa je ovu sedmicu zatvorio sa procijenjenih 192,9 milijardi dolara ličnog bogatstva, prenosi RTS pisanje Forbesa.

Arnault i Bezos su se u maju i junu smjenjivali na prvom mjestu, ali je osnivač “Amazona“ posljednjih 50 dana sjedio na tronu.

Francuz je tokom prošle pandemijske godine uvećao svoje bogatstvo za više od 100 milijardi dolara, ali njegov konglomerat ove godine, posebno od početka ljeta, stagnira sa poslovnim rezultatima.

Arnault posjeduje 47 posto dionica kompanije koja pod jednim krovom okuplja brendove poput “Luj Viton”, “Moët & Chandon”, “Kristijan Dior“, “Tiffany & Co”.

Iako su dionice “Amazona“ izgubile na vrijednosti, kompanija nije zabilježila loše rezultate. Samo ne onoliko dobre koliko su se dioničari nadali.

Američki džin prijavio je 113 milijardi prihoda, što je povećanje od 27 posto u odnosu na isti period prethodne godine, kao i 7,8 milijardi čistog profita.

Međutim, “Amazon“ predviđa da će prihodi u trećem kvartalu biti između 106 i 112 milijardi, što je ispod ranijih očekivanja od 119 milijardi dolara.