Ko je zaradio najviše novca u 2019. godini?

Milioneri

Najviše novca od svih ljudi na svijetu ove godine je zaradio Francuz Bernard Arnault, vlasnik komapnije LVMH – 35,5 milijardi dolara, piše BiznisInfo.

Pod okriljem ove kompanije posluju brendovi kao što su Louis Vuitton, Dior i Moet & Chandon. LVMH je prošlog mjeseca postigao dogovor o kupovini američkog diva Tiffany za više od 16 milijardi dolara.

Ukupno Arnaultovo bogatstvo sada iznosi 104 milijarde dolara i on je treći najbogatiji čovjek na svijetu.

Treba reći da su dvije žene ove godine stekle veće bogatstvo od Arnaulta, ali se ne može reći baš da su ga zaradile.

MacKenzie Bezos stekla je 35,9 milijardi dolara, zahvaljujući razvodu od osnivača Amazona Jeffa Bezosa. Njihov razvod je postao poznat kao najskuplji razvod na svijetu, s obzirom na udio novca koji je Jeff morao prepustiti MacKenzie, koja je postala 26. najbogatija osoba na svijetu.

No, ni ona nije osoba koja je došla do najviše novca u 2019., već je to Julia Flesher Koch, udovica Davida Kocha, bivšeg suvlasnika kompanije Koch Industries, druge najveće privatne kompanije u SAD po prihodima.

Flesher Koch (56) je bogatstvo u vidu 62 milijarde dolara naslijedila od pokojnog muža, i time postala 10. najbogatija osoba na svijetu, i najbogatija žena. David Koch je umro u avgustu ove godine.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg ove godine je povećao svoje bogatstvo za 26,7 milijardi dolara na 78,7 milijardi, i on je peta najbogatija osoba na svijetu.

Bill Gates je dodao 22,4 milijarde dolara na svoj račun pa je sada sa ukupno 113 milijardi najbogatiji čovjek na svijetu.

Na drugom mjestu je Jeff Bezos koji ima 111 milijardi, 13,6 milijardi manje nego lani. On je jedan od rijetkih superbogataša čije se bogatstvo ove godine smanjilo.

Vlasnik Zare Amancio Ortega u 2019. postao je bogatiji za 15,7 milijardi dolara, pa je sa ukupno 74,3 milijarde na 6. poziciji liste bogataša.

Warren Buffett je ove godine dodao oko 5 milijardi na svoje bogatstvo koje sada iznosi 89 milijardi dolara, što ga čini 4. najbogatijom osobom na svijetu.

Najbogatiji čovjek Azije i 11. najbogatiji na svijetu je Indijac Mukesh Ambani, koji je ove godine zaradio dodatnih 17,6 milijardi dolara pa sada ima ukupno skoro 62 milijarde.

Steve Ballmer je u 2019. zaradio impresivnih 19,4 milijarde pa je došao do bogatstva od 58 milijardi.

Troje suvlasnika Walmarta koji su poznati kao najbogatija porodica na svijetu – Rob, Jim i Alice Walton, zaradili su samo u ovoj godini svako preko 10 milijardi dolara. Sada njih troje zajedno imaju preko 162 milijarde dolara. Walmart je najveći svjetski maloprodajni lanac.

Osnivač Alibabe Jack Ma ove godine je osigurao dodatnih 11 milijardi dolara.

Jacqueline Mars i njen brat John Mars, vlasnici poznatog “čokoladnog carstva”, ove godine su takođe povećali svoje bogatstvo za po preko 10 milijardi dolara.