Saudijski princ prenio 80 milijardi dolara akcija Saudi Aramka na državu

Svijet

Saudijski princ prestolonasljednik Mohamed bin Salman prenio je 4,0 odsto akcija naftnog diva Aramko, u vrijednosti od 80 milijardi dolara, na državni fond kraljevine. Namjera je da se ojača snažna finansijska pozicija Fonda za javna ulaganja (PIF) i visok kreditni rejting u srednjem roku, naveo je prestolonasljednik u saopštenju.

Princ bin Salman je izabrao da ovaj fond bude “lokomotiva” za transformaciju saudijske ekonomije i diversifikaciju prihoda u nastojanju da ublaži zavisnost budžeta od prihoda koje donosi nafta, prenosi Telegraf Biznis.

Država i dalje ostaje najveći akcionar Aramka, sa udjelom većim od 94 posto, dodaje se u saopštenju, a prenosi CNBC. Prenos akcija Aramka treba da poveća imovinu kojom upravlja PIF, pri čemu je cilj da ona dostigne oko 4,0 biliona rijala ili 1,07 biliona dolara – do kraja 2025.

Saudi Aramko je saopštio da je ovaj transfer bio privatna transakcija između vlade i državnog fonda u kojoj kompanija nije učestvovala: “kompanija nije sklapala bilo kakve sporazume, niti je platila ili ostvarila bilo kakav prihod od tog transfera”, naveo je Aramko.

Iz kompanije su istakli da taj potez neće uticati na broj emitovanih akcija, niti na poslovanje, strategiju, politiku raspodjele dividendi ili okvir upravljanja, te da će prenijete akcije biti jednako rangirane kao ostale obične akcije. Akcije Aramka su od početka 2022. porasle za nešto više od 4,0%.