Potez bez presedana – krote inflaciju zlatnicima

Svijet

Zimbabve je lansirao zlatnike namijenjene javnoj prodaji u pokušaju da ukroti inflaciju koja se otela kontroli, podrivajući dodatno poljuljanu nacionalnu valutu.

Nacionalna valuta je te zemlje je zimbabveanski dolar.

Taj potez bez presedana, kako navodi agencija AP, objavila je danas centralna banka – Rezervna banka Zimbabvea – s ciljem da podigne povjerenje u domaću valutu.

Povjerenje građana u zimbabveanski dolar je palo nakon što je hiperinlacija 2008. godine, koja je prema podacima MMF-a dostigla nezamislivih 5,0 milijardi procenata, zbrisala ušteđevinu ljudi, dodaje američka agencija.

Pošto je sjećanje na katastrofalnu inflaciju i dalje veoma živo, mnogi Zimbabveanci pribjegavaju “crnom tržištu” kako bi nabavili američke dolare, čija je ponuda oskudna, da bi ih čuvali u “slamarici” kao ušteđevinu ili za obavljanje svakodnevnih transakcija. Povjerenje u valutu Zimbabvea je toliko nisko da je mnogi trgovci ne prihvataju.

Centralna banka je dostavila danas poslovnim bankama 2.000 zlatnika iskovanih van zemlje, ali će početi da ih kuje i u zemlji, izjavio je guverner Rezervne banke Zimbabvea Džon Mangudija.

Zlatne kovanice se mogu koristiti za kupovinu u prodavnicama, u zavisnosti od toga da li prodavnica ima dovoljno sredstava da vrati kusur u domaćoj valuti, rekao je on.

Zlatnik nazvan Mosi-oa-Tunja, što se na lokalnom Tonga jeziku odnosi na Viktorijine vodopade, „imaće status likvidne imovine, odnosno moći će lako da se konvertuje u gotovinu i njim će se trgovati na domaćem i međunarodnom nivou. Kovanica se može koristiti i u transakcijske svrhe”, saopštila je Rezervna banka Zimbabvea.

Ljudi koji posjeduju taj novčić mogu da ga menjaju za gotovinu tek nakon 180 dana od datuma kupovine, navodi se u saopštenju.

Kovanice, od kojih svaka teži jednu finu uncu (31,1 gram) zlata, čistoće 22 karata, takođe se mogu koristiti kao obezbjeđenje za zajmove i kreditna sredstva, dodaje se dalje

Cijena zlatnika biće utvrđivana na bazi međunarodne tržišne cijene za uncu zlata, plus 5,0 posto na ime troškova proizvodnje novčića. To, prema današnjim podacima sa tržišta zlata, znači da jedna kovanice Mosi-oa-Tunja košta 1.824 dolara.

Bilo koji pojedinac ili kompanija može da kupi zlatnike na ovlašćenim prodajnim mestima, kao što su banke, i može ih čuvati u banci ili odneti kući. Stranci mogu da kupuju ove kovanice samo u stranoj valuti, naglasili su iz centralne banke.

“Očekuje se da će ovo ublažiti veoma visoku potražnju za američki dolarom koja ne odgovara ponudi i da će dovesti do umjerenosti u pogledu deprecijacije domaće valute, što bi trebalo da u određenoj mjeri djeluje stabilizujuće na cijene robe”, rekao je zimbabveanski ekonomista Prosper Čitambara, navodi AP.