Wall Street: Ulagači ohrabreni Trumpovim potezom

Na Wall Streetu su u utorak cijene akcija porasle jer je ulagače ohrabrio proračunski prijedlog predsjednika Donalda Trumpa, ali trgovalo se oprezno zbog slabih ekonomskih pokazatelja

Dow Jones ojačao je 0,21 odsto, na 20.937 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 odsto, na 2.398 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 6.138 bodova. U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče porasle, a najviše, 0,8 odsto, u finansijskom sektoru.

Analitičari smatraju da je cijene akcija podstakao prvi Trumpov proračunski plan, kojim se predviđa povećanje potrošnje za infrastrukturu i obranu, a smanjenje davanja za zdravstvo i socijalu. Cilj je ušteda od oko 3,6 milijardi dolara i uravnoteženje budžeta u idućih 10 godina. Iako se ne očekuje da će Kongres prihvatiti ovakav prijedlog proračuna, osnovne smjernice oraspoložile su ulagače.

S druge strane, ulagače su zabrinuli slabiji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji. Prodaja porodičnih kuća u SAD-u aprilu oštro je pala s najviših nivoa u devet godina, dok je proizvođačka aktivnost u maju skliznula na najniži nivo od septembra prošle godine. Zbog toga se trgovalo suzdržano, na što ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 5,95 milijardi akcija, dok je prosječni dnevni oim u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

Teroristički napad u Manchesteru nije značajnije uticao na američka tržišta, pa ni na evropska.

Na većini evropskih berzi cijene su akcija juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,31 odsto, na 12.659 bodova, a pariski CAC 0,47 odsto, na 5.348 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,15 odsto, na 7.485 bodova.