Wall Street: Indeksi podstaknuti energetskim i tehnološkim sektorom

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija porasle, najviše u energetskom i tehnološkom sektoru, dok se zdravstveni sektor našao pod pritiskom nakon što je novoizabrani predsjednik Donald Tramp prozvao farmaceutske kompanije.

Dow Jones ojačao je 0,50 odsto, na 19.954 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto, na 2.275 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 odsto, na rekordna 5.563 boda.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče porasle, pri čemu najviše, za 1,2 odsto, u energetskom sektoru, zahvaljujući oporavku cijena nafte nakon dva dana pada.

U prosjeku za 0,7 odsto, ojačao i tehnološki sektor, a najviše su porasle cijene akcija Microsofta, Facebooka i Applea.

S druge strane za 1 odsto su pale cijene akcija u zdravstvenom sektor jer je Trump na prvoj službenoj konferenciji za novinare prozvao američku farmaceutsku industriju koju smatra “katastrofom” jer u SAD-u prodaje lijekove proizvedene u inostranstvu i pritom ostaje nekažnjena zbog naplaćivanja visokih cijena.

Analitičari kažu da su investitori oprezni jer u petak počinje objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja će pokazati kakva je situacija u korporativnoj Americi, a čeka se i inauguracija Donalda Trumpa 20. januara.

U petak počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porasle za 5,8 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, što bi bio najveći rast zarada u posljednje tri godine.

I na evropskim berzama su cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 odsto, na rekordnih 7.290 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,54 odsto, na 11.646 bodova, a pariski CAC 0,01 odsto, na 4.888 bodova.