Azijske berze: Dolar stabilan, trgovina na oprezu

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, a podršku tržištima pružaju stabilizacija cijena sirovina i dobri ekonomski pokazatelji

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,4 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,1 odsto.

Na početku trgovanja taj je indeks bio u minusu jer je ulagače na oprez naveo jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu nakon slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija i oštrog pada cijena nafte.

Jutros su se cijene sirovina i nafte ponešto oporavile. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,65 odsto, na 50,75 dolara, nakon što je juče potonula gotovo 4 odsto, što je bio njen najveći dnevni pad od početka marta. Pozitivno na azijska tržišta utiču i dobri ekonomski pokazatelji. Japanski izvoz porastao je u martu 12 odsto u odnosu na isti lanjski mjesec. To je već četvrti mjesec zaredom kako izvoz raste, što podržava teze o ubrzanju rasta treće po veličini svjetske ekonomije.

Jutros su, nakon nekoliko dana pada, porasle i cijene akcija u Šangaju i Hong Kongu, ali analitičari su ipak oprezni.

Geopolitički rizici, uključujući napetost između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji, već danima drže ulagače na oprezu.

I na valutnim tržištima vlada oprez, pa se dolar nije znatnije oporavio od pada prethodnih dana, iako su se prinosi na američke obveznice ponešto odmaknuli od najnižih nivoa u pet mjeseci, na koje su skliznuli u utorak. Taj pad prinosa bio je posljedica sumnji ulagača da će predsjednik SAD-a Donald Trump ispuniti obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje. Stoga su splasnula očekivanja o ubrzanju rasta američke ekonomije i inflacije, a stoga i o ubrzanju tempa povećanja kamata Feda.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 108,90 jena, nedaleko od najnižeg nivoa od novembra, dok je juče u ovo doba iznosio 108,45 jena.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0730 dolara, kao i juče u ovo doba.