Preduzetništvo i u školama: Ovo je odličan primjer

Da biste jednog dana postali preduzetnik na tu ideju morate da se navikavate još od najranijeg djetinjstva

Zato je Ministarstvo privrede Srbije odlučilo da u osnovne škole uvede preduzetništvo kroz mnogobrojne projekte. Evo jednog primjera.

Neda, Maša i Tijana, osmislile su i napravile tihu knjigu…

“Ona razvija intelektualne i motoričke sposobnosti kod male djece. I ona je za djecu od tri do sedam godina. Pravili smo je od tkanine, dugmića, čičak trake i pertlica. Na svakoj strani se nalazi po taj jedan zadatak, koji se radi uz pomoć tih čičak traka, pertlica i dugmića. Cijena te knjige je od 350 do 550 dinara“, objašnjavaju.

S ovom njihovom igraće se mališani u vrtiću u Rakovici. Njihova mentorka, profesorka tehničkog obrazovanja, kaže da se rad sa djecom isplati i da će naredne nastavne godine njihovu kreativnost pretočiti i u učeničku zadrugu.

“Spremamo se, pravo da vam kažem, da organizujemo sledeće godine učeničku zadrugu u školi. Gdje će učenici moći te svoje kreativne ideje da realizuju i putem organizovane prodaje da zarade neki novac. S tim što mi na taj način pospješujemo taj njihov preduzetnički duh, pospješujemo te njihove kreativne ideje, stvaralački rad, timski rad, u stvari taj neki pozitivan odnos prema radu i stvaralaštvu“, ističe profesorka tehničkog obrazovanja Milanka Jojić.

Poduhvat ovih malih preduzetnica nije ostao nazapažen. Udruženja poslovnih žena i kompanija Telenor dodijelila im je nagradu, a to će kroz fondaciju Uhvati ideju činiti i dalje i podsticati neke druge djevojčice da postanu preduzetnice.