Evropske berze: Indeksi pod pritiskom bankovnih akcija

Vodeći indeksi na evropskim tržištima akcija u utorak su blago skliznuli, a najveći uteg bile su im akcija banaka, koje su ostale pod pritiskom u kontekstu najnovijih zabrinutosti povezanih sa zbivanjima na evropskoj političkoj sceni

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija jutros je, tako, skliznuo daljih 0,2 odsto, nakon tri dana uzastopnog slabljenja. Londonski Ftse indeks je oslabio 0,3 odsto i oko 11,30 sati iznosio 7.526 bodova, pariski CAC skliznuo je za 0,5 odsto, na 5.306 bodova, dok je frankfurtski DAX ostao više-manje nepromijenjen, na 12.630 bodova.

Najveći gubitnici zabilježeni su u grupi banaka u eurozoni čije su akcija u prosjeku oslabile dva odsto. Time su zabilježile najniže nivoe u protekle gotovo dvije nedjelje, nakon što su analitičari Deutsche Bnaka snizili rejting bankarskim akcijama u eurozoni za jedan stepen. U bilješci klijentima napominju da je taj sektor najosjetljiviji na oscilacije u rastu ekonomije evrozone, za koji očekuju da će blijediti.

Akcija italijanskih banaka, koje je u posljednja dva trgovanja pritiskala zabrinutost u vezi mogućih vanrednih izbora u Italiji, u utorak su ponovo bile na strani gubitnika. Akcije najveće italijanske banke UniCredita skliznule su pritom za 0,9 odsto. Od drugih značajnih banaka u eurozoni, oslabile su i akcija njemačke Deutsche Bank, za 1,6 odsto i španske Caixabank, za 1,4 odsto.

Među većim pojedinačnim gubitnicama iz drugih sektora bila je akcija švajcarske prehrambene grupe Aryzta, s padom cijene akcija za 2,8 odsto, nakon što je izvijestila o stagnaciji prihoda.

Akcije holandskog proizvođača boja Akzo pale su 1,5 odsto, budući da se nakon jedne sudske odluke smanjila šansa da bi ga mogao preuzeti američki konkurent PPG.

U Velikoj Britaniji je u utorak, prvog dana trgovanja u ovoj nedjelji, oslabila akcija IAG-a, vlasnika British Airwaysa, za 2,8 odsto nakon velikih poremećaja u vazdušnom prometu preko vikenda zbog problema s IT sastavima.

Među vazduhoplovnim kompanijama na dobitku su bile akcija Ryanaira, ojačavši za 0,3 odsto nakon što je izvijestio o rekordnoj godišnjoj dobiti koja je bila u skladu s očekivanjima tržišta.