Azijske berze: Macronova pobjeda u Francuskoj podigla indekse

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija porasle jer su ulagači odahnuli nakon što je na predsjedničkim izborima u Francuskoj uvjerljivo pobijedio favorit tržišta Emmanuel Macron

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku više od 2 odsto, dostigavši najviši nivo u 17 mjeseci. Berzanski indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasli su između 0,1 i 0,5 odsto, dok su u Šangaju cijene akcija pale oko 0,9 odsto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati na dobitku 0,3 odsto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se pobjedi Macrona u drugom krugu predsjedničkih izbora s uverljivih 66 odsto glasova, dok je liderka krajnje desnice Marine Le Pen, koja je najavljivala referendum o izlasku Francuske iz eurozone i EU, dobila 34 odsto.

Premoćna pobjeda 39-godišnjeg bivšeg bankara donijela je veliko olakšanje ulagačima koji su strahovali od još jedne pobjede populizma nakon glasanja o izlasku Velike Britanije iz EU-a i trijumfa Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje potonule više od 5 odsto i zaronile na najniže nivoe od novembra prošle godine.

Zahvaljujući porukama iz OPEC-a kako bi se dogovor o smanjenju proizvodnje mogao produžiti i nakon juna, na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,4 odsto, na 46,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,3 odsto, na 49,75 dolara.

A na valutnim je tržištima euro jutros u jednom trenutku dostigao 1,1024 dolara, najviši nivo u šest mjeseci, zahvaljujući za tržišta pozitivnom ishodu na francuskim predsjedničkim izborima. Kasnije je njegov kurs skliznuo na 1,0980 dolara, ispod 1,0995 dolara, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta.

Cijena dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 112,70 jena, koliko je iznosila i u petak na zatvaranju tržišta.