Posljedice krize Agrokora: Rast potrošnje usporio na 2,8%, ispod očekivanja

U Hrvatskoj je u aprilu potrošnja porasla 2,8 posto na godišnjem nivou, znatno sporije nego mjesec dana prije i ispod očekivanja analitičara, ali ipak je nastavljen rekordni pozitivni niz koji traje već 32 mjeseca

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je prvu procjenu prometa od trgovine na malo, koji je u aprilu prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 5,7 posto, a realno za 2,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je znatno sporiji rast nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koji su učestvovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u aprilu za 4,5 posto na godišnjem nivou. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,0 do 6,8 posto. To je i znatno sporiji rast u odnosu na prethodni mjesec, kada je promet u maloprodaji skočio 7,7 posto, najviše od avgusta 2007. godine.

U aprilu je tako nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnja raste već 32 mjeseca zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Ističu kako su na nešto slabije pokazatelje o kretanju prometa u trgovini na malo ukazivali i nedavno objavljeni podaci Hrvatske narodne banke (HNB) o percepciji potrošača.

– Naime, u aprilu je zabilježeno zamjetno pogoršanje na mjesečnom i godišnjem nivou kod sva tri kompozitna pokazatelja pouzdanja potrošača. Lošiji pokazatelji potrošačkog optimizma najvjerojatnije su posljedica nepovoljnijih očekivanja domaćinstva glede ekonomske i finansijske situacije u idućih godinu dana uzrokovanih neizvjesnostima i nesigurnošću povezanima s događanjima oko Agrokora – navode analitičari RBA.

Dodaju i to da lošiji pokazatelji u aprilu ne najavljuju nužno nepovoljna kretanja u ekonomiji, ali da zasigurno pokazuju da je potreban oprez u donošenju ekonomskih i finansijskih odluka.

– Rasterećenje dohotka koje je donijela porezna reforma, ali i prvi pokazatelji iz turizma koji upućuju na još jednu izvrsnu turističku predsezonu i sezonu, i dalje će podržavati potencijalno veću sklonost potrošnji. U susret ljetnim mjesecima pokazatelji prometa u trgovini na malo mogli bi nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjem nivou – zaključuju analitičari RBA.

U prva četiri mjeseca ove godine potrošnja je porasla 4,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pa je pozitivan trend ušao u četvrtu godinu.