Sitijevi šeici samo na napadače dosad dali 320 miliona funti

Sport

Abu Dhabi United Grupa prije nešto manje od 10 godina kupila je Mančester Siti i pretvorila ga u silu koju se itekako mora pitati kad se na kraju sezone dijele trofeji

U stvaranje megaekipe potrošili su stotine miliona eura u posljednjih devet godina, a posebno zadovoljstvo im je bilo kupovanje ekstravagantnih napadačkih imena.

Plaćali su ih u prosjeku 20-ak miliona funti po glavi, sve je započelo krađom Karlitosa Teveza Mančester Junajtedu, a posljednje veliko ime u nizu bio je Gabriel Hesus koji je stigao iz Palmeirasa. Najskuplje su plaćeni Robinjo i Sergio Aguero, a na popisu je još nekoliko slavnih napadača. Do sada je to izgledalo ovako.

Žo iz CSKA Moskve za 20 miliona funti

Brazilski napadač u dresu Sitija odigrao je 42 utakmice i dao samo šest golova, a na kraju je besplatno otišao u Internasional. Tek povratkom u Brazil ponovno se raspucao i nakon Sitija odigrao je još 216 utakmica i dao 63 gola. Kruna karijere bio mu je ponovni poziv u brazilsku reprezentaciju za koju je posljednji put igrao na Mundijalu 2014. u Brazilu. Brazilčev transfer započela je još stara uprava, a šeici nisu željeli pogaziti dogovoreno pa su ga svejedno kupili.

Robinjo iz Real Madrida za 32 milijuna funti

Još jedan iz plejade brazilskih majstora koji su nosili Sitijev dres. Došao je kao prvo zvučno pojačanje, u Madridu nije imao zagarantovanu minutažu pa je odlučio preseliti u Mančester. Odigrao je 53 utakmice za Siti i 16 puta bio strijelac, a otišao je nakon nekoliko sezona u Milan za 15 milijuna. Po odlasku iz Mančester Sitija odigrao je još 281 utakmicu i dao 91 gol.

Kreg Belami iz Vest Hema za 14 miliona funti

Velški napadač stigao je iz „Hemersa“ i za klub odigrao 51 utakmicu te dao 15 golova. Baš kao Žo klub je napustio besplatno po isteku ugovora jer nije želio ostati bez unosnih primanja koje mu je osigurao ugovor s bogatim arapskim šeicima. Na kraju ga je besplatno doveo Liverpool, a poslije epizode u Sitiju odigrao je još 123 utakmice te dao 26 golova.

Emanuel Adebajor iz Arsenala za 25 miliona funti

Visoki Togoanac bio je jedna od najvećih premijerligaških zvijezda, a Siti ga nije puno platio s obzirom na to o kakvom se igraču tad radilo. No njegov ugovor bio je papren, među prvim igračima u Engleskoj probio je magičnu granicu od 150 hiljada funti nedeljne plate i mnogi fudbalski kritičari prozvali su ga gramzivim jer je žrtvovao sportsku ambiciju zbog novca. Nakon Sitija otišao je u na pozajmicu u Real Madrid pa u Totenhem koji je na kraju otkupio njegov ugovor, a trenutno igra za Bašaksehir.

Karlos Tevez iz Mančester Junajteda za 25 miliona funti

Legendarni Apač jedno je od najzvučnijih imena koja su došla u Siti. Njegova kupovina bila je ogroman poduhvat jer su ga ugrabili iz svlačionice gradskog rivala Junajteda. Tevez je godinu ranije osvojio Ligu šampiona s Junajtedom i govorio je kako više nema motiva na Old Trafordu. Na stadionu Sitija pronašao je preko 150 hiljada razloga sedmično i postao u to doba jedan od najplaćenijih fudbalera uopšte, uostalom to je i danas. U 148 nastupa za Mančester Siti dao je čak 73 gola, a „građani“ su na kraju i dobili dio novca nazad prodavši ga Juventusu za 12 miliona funti.

Roke Santa Kruz iz Blekburn Roversa za 17 miliona funti

Paragvajac je bio jedno od jeftinijih napadačkih pojačanja Sitija, ali ionako je doveden za rezervne uloge. Odigrao je samo 24 utakmice i dao četiri gola za Mančester Siti, a gazda kluba, šeik Abu Mansur, po isteku ugovora poslao ga je kolegi šeiku u Malagu.

Mario Baloteli iz Intera za 24 miliona funti

Ludi Italijan stigao je u eri Roberta Manćinija, ali enfant terible svjetskog fudbala nije mogao smiriti strasti u dosadnom gradu kao što je Mančester. Iako je u 80 utakmica zabio 30 golova, njegovo razdoblje u Sitiju obilježili su ekstravagantne žurke, gađanje juniora pikado strelicama na treningu, bacanje petardi u kadu i lude zabave s bratom, više nego fudbal. Na kraju su bili sretni kad su ga se riješili za 19 miliona funti u Milan.

Edin Džeko iz Volfsburga za 27 miliona funti

Džeko je stigao kao zvučno pojačanje iz Bundeslige, ali cijelu karijeru u Sitiju bio je između klupe i udarne ekipi. Sakupio je 189 nastupa za „građane“ i dao 72 gola i jedno je od efikasnijih imena na ovom popisu. Otišao je u Romu najprije na pozajmicu, a potom za stalno u transferu vrijednom 14 miliona funti i preporodio se. Protekle sezone u potpunosti se vratio starim navikama, odnosno davanju golova i završio je kao vodeći strelac Serie A.

Sergio Aguero iz Ateltiko Madrida za 38 miliona funti

Argentinac je najskuplje napadačko pojačanje u eri šeika Abu Mansura i vjerovatno najisplativije. Dao je čak 169 golova u 251 utakmicu, a neki od njih direktno su donijeli titulu Premier lige u vitrinu Mančester Sitija. Gvardiola ga se pokušao riješiti, ali šeik je stopirao njegov odlazak uz objašnjenje kako će otići kad to sam odluči. Iduće sezone će vjerojatno biti višak u Pepovoj kadrovskoj ukrštenici i napustiće Etihad.

Stevan Jovetić iz Fiorentine za 22 miliona funti

Za Siti je odigrao tek 39 utakmica i dao 11 golova. Crnogorac je doveden kako bi zaoštrio napadačku konkurenciju, ali brzo je shvatio da se kraj živog Aguera neće naigrati i pobjegao je nazad u Italiju. Inter ga je kupio za 14 miliona funti pa posudio Sevilji, a Jovetić je u Andaluziji ponovo pronašao izgubljenu formu.

Alvaro Negredo iz Sevilje za 21 milion funti

Snažni španski napadač jedan je od igrača koji su dres Sevilje zamijenili onim Mančester Sitija, zaradio je jako puno od građana, ali praktično potratio nekoliko sezona, iako je u 50 utakmica zatresao mrežu 23 puta. Nakon dvije godine borbe za prvi tim, odustao je i vratio se u Španiju, najprije na pozajmicu u Valenciju, a godinu kasnije i za stalno. Proteklu sezonu proveo je na pozajmici u Midlsborou.

Vilfred Boni iz Svansia za 28 miliona eura

Stigao je iz velškog Premierligaša kao jedan od najboljih napadača u ligi, ostavio je odličan utisak svojim beskompromisnim fizičkim stilom fudbala. Trebao je zamijeniti Edina Džeku, ali kraj Aguera nije se uspio izboriti za početni sastav. Otišao je u Stoke na pozajmicu kako bi vratio izgubljenu formu, ali još traga za njom.

Gabriel Hesus iz Palmeirasa za 27 miliona funti

Brazilsko čudo od djeteta trebao bi nadmašiti čak i Sergia Aguera. Zasad mu dobro ide, u 11 utakmica dao je sedam golova za Siti i iduće sezone trebao bi predvoditi Gvardiolin napad. Iako je već izgurao Aguera, povreda se umiješala u njegov razvoj i težak lom metatarzalne kosti usporio je privikavanje na najbolju ligu na kugli zemaljskoj. Premijerligaški analitičari tvrde kako će sledeća sezona biti njegova…