10 razloga da posjetite grad koji vam vjerovatno nije u planu

Travel

Grad u kojem je dom pronašlo tri miliona ljudi, nakon nekoliko burnih godina ušao je u mirnu fazu, a mi u nastavku teksta navodimo 10 razloga zašto bi trebalo da posjetite Kijev

1. Bezbjedan je
Ukrajina je u posljednje vrijeme doživjela mnogo neprijatnosti, od revolucije do rata, ali se Kijev smatra dovoljno bezbjednim gradom za posjetu. Zato slobodno obiđite prestonicu, samo nemojte da kupite kartu za Krim…

2. Ima veliki broj predivnih crkvenih građevina
Najviše se izdvaja Katedrala Svete Sofije, sagrađena u 11. vijeku, koja predstavlja prvu građevinu u Ukrajini koju je Unesko stavio pod svoju zaštitu. Naročito je lijep i manastir Svetog Mihovila, koji su Sovjeti uništili tridesetih, ali je 1999. potpuno obnovljen.

3. Od Kijeva do Černobilja
Grad duhova, koji je prije 31 godinu zadesila nuklearna katastrofa, u posljednjih nekoliko godina postao je mjesto koje posjećuju radoznali turisti. Svake godine 10.000 turista posjeti Pripjat, napušteni grad iz kojeg su stanovnici izbjegli nakon katastrofe. Naravno, ako se već odlučite za ovaj izlet, nipošto ne ignorišite uputstva vodiča.

4. Pijaca na kojoj ćete „okusiti“ grad
Svaki veliki grad po pravilu ima slavnu pijacu na kojoj ćete probati najfinije i najsvježije proizvode. U Kijevu se ona zove Besarabka, smještena je na istoimenom trgu, a ako ste gurman, nemojte da preskočite ovo mjesto.

5. Stari grad
Stari dio grada podseća na one koji mogu da se vide u baltičkim zemljama. Kamene ulice, šarene kuće, trgovi dominiraju svuda naokolo. Iako je dio grada uništen u mongolskoj invaziji u 13. vijeku, očuvan je dio koji je sagrađen još u 9. vijeku, a prije 200 godina urađeno je i veliko renoviranje.

6. Groblje bogato istorijom
Zaljubljenici u istoriju obavezno bi trebalo da posjete groblje Baikove, mjesto vječnog počinka nekih od najvažnijih ljudi u istoriji zemlje, i posebno po ogromnom broju spomenika od kojih neki potiču iz ranog 19. vijeka.

7. Količina zelenila je nevjerovatna
Kijev je takođe i zeleni grad. Toliko je zelen da vam se čini kao da cijelog možete da ga obiđete u hladu, s obzirom na ogromnu količinu zasađenog drveća. Najpopularnija mjesta za rekreaciju i odmor su Park pobjede i Venecijanski, u kojima najčešće uživaju džogeri i biciklisti, dok zimi na zaleđena jezera odlaze ljubitelji klizanja.

8. Piće koje morate da probate
Posjeta Kijevu neće biti potpuna bez čaše pića poznatog kao horilka pertsivka. Iako naziv zvuči egzotično, zapravo je riječ o votki sa dodatkom čilija, a piće možete da kupite gotovo u svim restoranima i kafićima u gradu.

9. Najniža metro-stanica
Stanica Arsenalna, najniža metro-stanica na svijetu, nalazi se 105,5 metara ispod zemlje.

10. Nacionalni muzej ukrajinske istorije
Grad je imao prilično burnu istoriju. To se naročito odnosi na period Drugog svjetskog rata, kada se pune dvije godine nalazio pod okupacijom Nemačke. Tada je porušen dobar njegov dio, a priču o ovim događajima priča Nacionalni muzej ukrajinske istorije u Drugom svjetskom ratu. (Punkufer)