Smanjena posjeta Luvru u 2016. godini

Travel

Najposjećenija muzejska institucija u svijetu, muzej Luvr u Parizu, zabilježio je tokom protekle godine pad posjete od 15 odsto

U protekloj godini privukao 7,3 miliona posjetilaca, što je 15 odsto manje nego u 2015. godini, izjavio je direktor tog muzeja Žan-Lik Martinez. Pad posjete doveo je i do manje zarade i to od najmanje 9,7 miliona eura, a smanjen je i profit u muzejskim knjižarama i restoranima.

Dok je broj domaćih posjetilaca ostao stabilan, stranaca je u Luvru bilo znatno manje, što se smatra prije svega posljedicom terorističkih napada u Parizu i širom Francuske tokom 2015. i 2016.  Luvr je u protekloj godini obišlo 61 odsto manje Japanaca, 31 odsto manje Kineza i 18 odsto manje Amerikanaca. Početkom juna, kao i još neki muzeji, bio je zatvoren četiri dana zbog izlivanja Sene i opasnosti od poplave, što je takođe uticalo na broj posjetilaca.

Ujedno, Luvr je zabilježio rast zadovoljstva posjetilaca, posebno nakon završetka radova u ulaznoj hali staklene piramide. Čak 70 odsto posjetilaca izjavilo je da je „veoma zadovoljno“, što je značajno povećanje u odnosu na 2015, kada ih je to isto reklo 53 odsto.

Iako je zabilježio smanjenu posjetu, Luvr po svemu sudeći ostaje najposjećeniji muzej u svijetu. Prema godišnjem istraživanju „Art njuzpejpera“, Luvr je privukao oko pola miliona više posjetilaca od Britanskog muzeja (6,8), koji je na drugom mjestu.

Unaprijeđeno je i muzejsko prisustvo na društvenim mrežama – Luvr samo na Fejsbuku ima 2,3 miliona fanova, a na Instagramu je muzej koji ima najviše tagova koji se odnose na lokaciju korisnika.

Luvr je rekordnu posjetu imao prije dvije godine (9,3 miliona), kada je planirao i da bi do 2025. godine broj njegovih posjetilaca mogao da dostigne 12 miliona.