Rusi u Hrvatsku stižu kao da nema rata

Travel

Od početka rata u Ukrajini u Hrvatskoj je boravilo gotovo 50.000 ruskih državljana a i trenutno, prema proračunima, u toj zemlji ih je više od 7.000, piše Večernji list.

Broj ruskih državljana nešto je niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali dolasci ne samo da nisu stali već su i relativno brojni. U sjenci rata u Ukrajini, ostao je velik broj ruskih turista koji, manje-više, nastavljaju normalan život, uz brojna putovanja, turistička i privatna.

S druge strane, ovoliki broj Rusa u Hrvatskoj pokazuje još nešto – uprkos tome što službena Moskva proglašava Hrvatsku neprijateljskom državom, “obični” Rusi za to malo mare i dolaze. U tome im, očito, tek malo smeta to što nema letova iz Rusije ni u jedno odredište u EU, pa avionima dolaze ili preko Srbije ili Turske. Moglo bi se reći i da je u Hrvatsku od početka ruske agresije na Ukrajinu došlo više Rusa nego ukrajinskih izbjeglica, kojih je oko 20.000.

Treba naglasiti da Rusi – osim onih koji su na crnoj listi i koji su pod sankcijama EU – mogu normalno putovati širom EU, turistički ili zbog nekog drugog razloga, i koristiti svoju imovinu koju imaju i u Hrvatskoj. Potrebna im je valjana viza koju izdaju sve EU države, pa tako i hrvatski konzulat u Rusiji, što su potvrdili iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Kako je Hrvatska, iako u manjem broju, ostala destinacija u koju Rusi dolaze, tako su njihova turistička odredišta i u drugim EU zemljama. Naime, pitanje o ruskim vizama i turističkim dolascima biće tema sastanka ministara vanjskih poslova krajem ovog mjeseca u Češkoj, državi koja predsjeda Savjetom Evrope.

Izvor: Večernji list