Sberbanka će možda tužiti porodicu Todorić zbog Agrokora

Prvi zamjenik predsjednika Uprave ruske Sberbanke, najvećeg kreditora Agrokora, Maksim Poletaev izjavio je za zagrebački Večernji list da se razmišlja o tužbi protiv porodice Todorić zbog prikrivanja pravog stanja u posrnulom koncernu

Poletaev je  rekao da su mu Todorićevi dugo lagali prezentujući mu nepotpune bilanse. On je dodao da su izgubili povjerenje, a ono je temelj za nastavak spasavanja. Zbog toga i razmišljaju o tužbi protiv porodice Todorić.

U razgovoru za list Poletaev je rekao da je Sberbanka oprezna u novom finansiranju posrnulog koncerna i da traži garancije da će novoodobrena sredstva biti vraćena, ali i bolju saradnju s vanrednom upravom i Vladom.

Drugi čovjek ruske banke ocijenio je da je razgovor koji je u ponedjeljak vodio s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem bio otvoren i dodao da mu je jasno iznio stavove Sberbanke.

– Prva zamjerka odnosi se na profesionalnost tima koji vodi proces, što je bitno s obzirom na vrlo jaku konkurenciju trgovačkih lanaca. Važno je znati da je potrebno na tom području imati menadžment koji ima iskustva u tom segmentu u ovom važnom razdoblju za kompaniju. Izgleda da toga sada nema u Agrokoru – rekao je Poletaev.

Premijeru je takođe kazao da što se tiče novog kredita Agrokoru, smatra da koncernu treba manje novca za likvidnost i da treba pronaći „jeftiniji način finansiranja kompanije nego što je kroz ‘roll up'“.

Trenutni prijedlog ‘roll-up’ za nas nije prihvatljiv jer smo mi najviše izloženi, za 1,1 milijardu eura – naglasio je Poletaev.