Cijene nafte pale više od 4 odsto, proizvodnja u SAD-u raste

Na svjetskim berzama cijene nafte su prošle nedjelje oštro pale, drugu nedjelju zaredom, jer se ulagači plaše da bi odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o odustajanju od globalnog sporazuma o klimi mogla dodatno podstaći proizvodnju u SAD-u

Na londonskom tržištu cijena barela prošle nedjelje je pala 4,2 %, na 49,95 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,3 %, na 47,66 dolara.

Pritisak na cijene nafte uslijedio je krajem nedjelje nakon vijesti da će se SAD povući iz globalnog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena potpisanog u Parizu 2015. godine, što je potez kojim Trump ispunjava jedno od svojih glavnih obećanja iz predizborne kampanje. Taj porez naišao je na osudu američkih saveznica.

– Time bi se moglo podstaći nekontrolisano bušenje u cijelom SAD-u i moglo bi dovesti do odbacivanja drugih obveza koje je potpisao SAD. Takav razvoj događaja dodatno bi povećao ponudu iz SAD-a i zakomplikovao projekcije OPEC-a, a takav scenario nikako ne bi bio povoljan za cijene nafte – rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neke nečlanice tog kartela odlučile su 25. maja na sastanku u Beču produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja marta iduće godine, i to u istom obimu kao i dosad – za 1,8 miliona barela dnevno. Od tada su cijene nafte pale više od 7 % jer dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD je povećava.

Direktor Rosnefta Igor Sechin u petak je rekao da se tržište ne može stabilizovati ako svi proizvođači ne učestvuju u smanjenju proizvodnje.

A američka proizvodnja sirove nafte je  ovih nedjelja porasla na 9,34 miliona barela, što je gotovo 500.000 barela više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i blizu nivoa najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

I posljednji podaci kompanije Baker Hughes ukazuju na nastavak tog trenda. Prošle nedjelje je broj bušotinskih postrojenja u SAD-u povećan za 11, što je već 20. nedjelja zaredom kako taj broj raste. Pritom je broj tih postrojenja dostigao 733, najviši nivo od aprila 2015. godine i dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.