Moody’s četvrti put smanjio rejting Agrokora

Agencija Moody’s smanjila je rejting Agrokora i podigla vjerovatnoću stečaja jer koncern nije 1. maja platio kupon na svoju 300 miliona eura vrijednu obveznicu

To je već četvrti put od početka godine da je Moody’s smanjio rejting te kompanije. Moody’s je takođe smanjio ocjenu za Agrokorova viša neosigurana izdanja koja dospijevaju na naplatu 2019. i 2020. godine, s Caa2 na C.

Moody’s podsjeća da je nakon Agrokorove prijave za restruktuisanje na čelo kompanije imenovan izvanredni povjerenik i da je kompanija počela pregovarati sa svojim povjeriocima.

– U ovoj fazi, krajnji ishod ovih pregovora ostaje neizvjestan – navodi Moody’s i podsjeća da je Agrokor 27. aprila 2017. izvijestio da su preliminarne istrage pokazale da bi moglo biti grešaka u finansijskim izvještajima kompanije.

– Moody’s vidi rizik da bi neki povjerenici, poput lokalnih dobavljača, mogli biti plaćeni prije međunarodnih povjerenika. Nadalje, izdavanje dodatnog super višeg duga na 80 miliona eura posuđenih 14. aprila 2017. povećalo bi podređenost postojećih dugova – navodi agencija.

Premda je rejting već nizak, mogao bi biti i niži. Mogućnost povećanja rejtinga, poručuje agencija, sada je malo vjerovatna, sve dok se restruktuisanje ne završi.

– Moody’s bi mogao povećati rejting Agrokora ako kompanija uspije vratiti odgovarajući profil likvidnosti i poboljšati svoju finansijsku strukturu smanjenjem duga – zaključuje Moody’s.