Italija tužila Hrvatsku EK zbog hrastovih trupaca

Region

Italijanska federacija industrije drva i namještaja Federlenjo Aredo tužila je Hrvatsku Evropskoj komisiji povodom nedavne naredbe Ministarstva poljoprivrede u Zagrebu o dvogodišnjoj zabrani transporta i izvoza hrastovih trupaca zbog pojave hrastove mrežaste stjenice

Slične prijave, kako prenosi Poslovni dnevnik, navodno su upućene i iz Austrije i Njemačke.

Odluku hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Italijani smatraju spornom jer mjere koje predviđa neće zaustaviti širenje te štetočine, a stvoriće prepreku koja jako narušava trgovinske odnose dvije država.

Kao argumente u prijavi, Italijani navode da je hrastova stjenica svojevremeno bila na crnoj listi Evropske organizacije za zaštitu bilja, ali je naknadno uklonjena zbog nemogućnosti sprečavanja širenja štetočine fitosanitarnim merama.

„Stjenica nema karantinski status i nije potrebno sprovoditi fitosanitarne mjere na državnom nivou“, tvrde Italijani.

Pozivaju se i na austrijski istraživački centar za šume BFW, koji je utvrdio da zabrana prevoza nije efikasna u sprečavanju širenja štetočine, jer stjenica hibernira ispod hrastove kore, pa je po njima širenje moguće tek u zimskim mjesecima transportom neobrađenih trupaca i putem biljki namijenjenih za sadnju.

Kao poslednji argument FederlenjoAredo ističe da hrvatsko ministarstvo nije jasno utvrdilo brojna administrativna pitanja koja komplikuju poslovanje trgovcima. Primjera radi, nejasno im je ko je subjekat i predmet sankcija, odnosno da li su to strani uvoznici, hrvatski izvoznici ili prevoznici.

Zamjeraju i to što nije utvrđeno mjesto kontrole, kao ni mogući izuzeci.

Od Komisije zato traže da se procjeni fitosanitarni status i opravdanost Tolušićeve uredbe, da bi se izbjegli problemi na tržištu.

Iz Ministarstva poljoprivrede su juče rekli za Poslovni da službeno još nisu primili pritužbu, niti je na njihovu adresu stigao bilo kakav upit iz EK, pa zato tu prijavu ne mogu da komentarišu.

„S obzirom na planove upravljanja drvnom masom i odgovorno postupanje Hrvatskih šuma u sječi, čije je sprovođenje planirano tokom 2017. godini, 98 odsto hrastovih trupaca od ukupno raspoložive količine je, na bazi godišnjih ugovora, podijeljeno lokalnim kompanijama sa sjedištem u Hrvatskoj, nezavisno od toga da li iza njih stoji domaći ili inostrani kapital“, kažu iz ministarstva.

U tekstu se navodi da se hrvatski plasman i prodaja hrastovih trupaca u druge zemlje prošle godine popeo na 77,24 miliona eura. U statističkom pregledu, koji su Italijani priložili u svom podnesku EK, vidljivo je da je više od polovine (44,18 miliona eura) isporučeno u Italiju, pa ne čudi nervozna reakcija i obraćanje Briselu, ocjenjuje Poslovni.