Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar pod pritiskom

Berza

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija skliznule s najviših nivoa u dvije godine jer su ulagači oprezni zbog geopolitičkih napetosti i nekoliko događaja koji bi mogli osjetno uticati na tržište

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na gubitku 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Singapuru i Australiji pale između 0,1 i 1 odsto. U Hong Kongu su porasle oko 0,3 odsto, dok se u Južnoj Koreji zbog praznika ne radi. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati na gubitku 0,2 odsto, skliznuvši s najvišeg nivoa u više od dvije godine.

Na azijskim se berzama jutros trguje oprezno, kao i juče na Wall Streetu, jer ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko političkih događaja koji bi mogli osjetno uticati na tržište.

Između ostalog, ove nedjelje se u Britaniji održavaju parlamentarni izbori, dok će bivši direktor FBI-a James Comey svedočiti o mogućim vezama između izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije.

Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte zbog napetosti na Bliskom istoku, nakon što su juče Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) prekinuli diplomatske i druge veze s Katarom koga optužuju za “potporu terorizmu”.

Na berzi u Kataru cijene akcija potonule su juče više od 8 odsto, a pod pritiskom je i cijena nafte jer bi ovaj sukob mogao dovesti do toga da se Katar povuče iz OPEC-ovog dogovora o smanjenju proizvodnje nafte.

Nakon što je juče pala za 0,55 odsto, jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula daljih 0,6 odsto, na 47,12 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,6 odsto, na 49,17 dolara, nakon što je juče izgubio 1 odsto. A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog problema na političkoj sceni Washingtona.

Kako mediji pišu, Comey planira svjedočiti o njegovom razgovoru s Trumpom u kojem mu je predsjednik zatražio da odbaci istragu o savjetniku za nacionalnu sigurnost Mikeu Flynnu, kojeg je Trump otpustio kada se saznalo za njegove razgovore s ruskim zvaničnicima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, pao je jutros 0,2 odsto, na 96,62 boda, najniži nivou od američkih predsjedničkih izbora u lanjskom novembru. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 109,85 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,60 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,1 odsto, na 1,1270 dolara.