Evropske berze: Ulagači na oprezu nakon šestodnevnog rasta cijena

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno jer su ulagači suzdržani nakon šest dana neprestanog rasta cijena akcija, pri čemu su dostigle najviše nivoe u 20 mjeseci

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,4 odsto, nakon što je juče ojačao 0,5 odsto, dostigavši najviši nivo u 20 mjeseci. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,65 odsto, na 7.240 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,30 odsto, na 12.436 bodova, a pariski CAC 0,35 odsto, na 5.269 bodova.

Oprez na tržištima posljedica je suzdržane reakcije Wall Streeta i azijskih berzi na juče predstavljen plan američke vlade o smanjenju poreza. Prema tom planu, poreska stopa kompanijama srezala bi se s 35 na 15 odsto, a smanjili bi se i porezi malim firmama, kao i porezi na povlačenje dobiti američkih kompanija iz inostranstva u zemlju.

Iako vlada predsjednika Donalda Trumpa to najavljuje kao najveći rez poreza u istoriji, njen plan koji stane na jednu stranicu nije dao odgovor kako se namjerava nadoknaditi smanjenje proračunskih prihoda, odnosno zadržati deficit pod kontrolom.

Loše na tržišta jutros utiče pad cijena nafte jer se ulagači plaše da je jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje i dalje veliki. Zbog toga je cijena barela na londonskom tržištu jutros pala 0,4 odsto, na 51,60 dolara, pa je u odnosu na njen vrhunac u aprilu u minusu gotovo 9 odsto.

U fokusu ulagača danas će biti i sjednica Evropske centralne banke (ECB). Doduše, ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici niti značajnije najave, ali uvijek su moguća iznenađenja.