Wall Street: Indeksi pod pritiskom tehnološkog i zdravstvenog sektora

Na Wall Streetu su u utorak indeksi znatno pali, što je najviše posljedica pada cijena akcija u tehnološkom i zdravstvenom sektoru

Dow Jones oslabio je 0,46 odsto, na 21.409 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 odsto, na 2.419 bodova, a Nasdaq indeks 1,61 odsto, na 6.146 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa u posljednjih šest nedjelja najviše je posljedica pada cijena akcija u tehnološkom sektoru za 1,7 odsto. Taj je sektor pod pritiskom već treću nedjelju, što analitičari pripisuju dobitonoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cijene za 2,5 odsto, juče bila akcija Alphabeta, glavne kompanije Googlea, nakon što je Evropska komisija kaznila Google s rekordnih 2,4 milijarde eura zbog zloupotrebe vladajućeg položaja na tržištu pretraživača.

Znatno su juče pale, za 0,9 odsto, i cijene akcija u zdravstvenom sektoru jer je republikanska većina u američkom Senatu odložila glasanje o prijedlogu zdravstvenog zakona zbog velikih unutrašnjih podjela, što je novi neuspjeh u ukidanju tzv. ′Obamacarea′.

Pokazalo se da je to izborno obećanje predsjednika Donalda Trumpa teško ispuniti, pa se na tržištima sve više sumnja da će uspjeti sprovesti i druga obećanja o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

Finansijski je sektor jedini juče zabilježio rast, za 0,5 odsto, što se zahvaljuje podatku o većem nego što se očekivalo rastu povjerenja potrošača u junu, a to, kažu analitičari, otvara prostor američkoj centralnoj banci za dalje povećanje kamatnih stopa.

Patrick Harker, predsjednik ogranka Feda u Philadelphiji, kazao je juče da scentralna banka planira još jedno povećanje kamata u ovoj godini jer je, smatra, slabost inflacije samo privremena.

Fed je od početka godine već u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ulagači sumnjaju da je moguće još jedno povećanje kamata u ovoj godini, s obzirom da se rast inflacije i ekonomije usporio.

Predsjednica Feda Janet Yellen kazala je juče da ne očekuje još jednu finansijsku krizu, barem dok je ona živa, zahvaljujući reformama bankarskog sastava nakon globalne finansijske krize od 2007. do 2009. godine.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 odsto, na 7.434 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,78 odsto, na 12.671 bod, a pariski CAC 0,70 odsto, na 5.258 bodova.