Slovenačko tržište kapitala najpovoljnije u regionu

Berza

Na slovenačkom tržištu dionica vrlo dobre poslovne rezultate za prvu polovinu godine objavila su oba najveća osiguravajuća društva.

Na osnovu tekućeg poslovanja i uzimajući u obzir predviđeno stanje, Triglav grupa, koja takođe posluje u Crnoj Gori, očekuje da će godišnja dobit do 2021. godine biti u planiranom rasponu između 85 i 95 miliona eura, dok je Sava Re zabilježila polugodišnju neto dobit od 43,5 miliona eura odnosno 82,3 odsto planirane dobiti za cijelu ovu godinu.

Dionice Triglav grupe i Sava Re već su ove godine dobile vrijednost od 18 odnosno 56 odsto, ne uzimajući u obzir isplatu dividendi u junu. Ukratko, uprkos ovogodišnjem porastu cijena dionica dva najveća domaća osiguravajuća društva, obje ostaju dobra ulaganja u smislu njihovih dobrih performansi i poredivih društava u inostranstvu, piše Ilirika.

Zanimljiva domaća ulaganja na domaćem berzi, osim oba osiguravajuća društva, još uvijek uključuju kompanije poput Krke, NLB-a, Cinkarne Celje, Telekoma Slovenije i Petrola.

Uprkos ovogodišnjem rastu od 33% (bez isplate dividendi), domaće tržište Prve kotacije Ljubljanske berze i dalje je po svim pokazateljima i dalje najjeftinije tržište u regionu, koje se može pohvaliti najnižom zaduženošću, vrlo visokim dividendama i dobrim izgledima za dalji rast.

Izvor: SEEbiz