Todorić se poigrava ali ne i dugo

Ruska VTB banka tvrdi da zajmodavci rade na prijedlogu prema kojem bi kreditori zamijenili dug za vlasnički udio u Agrokoru. Šta to, praktično, znači?

Agrokorove kompanije – Vupik, Belje, Žitnjak i PIK Vinkovci – održale su skupštine i imenovale članove Nadzornog odbora. Ivica Todorić nije potpisao ostavku s mjesta predsjednika Nadzornog odbora Belja, Agram je opet glasao protiv njegovog opoziva, a prema Todorićevu obećanju, ostavku će podnijeti danas. Tako i juče nastavljena Todorićeva igra u kojoj bar na nekoliko sati produžava proces. Ako i ne odstupi, ovaj proces ne može zaustaviti, jer novoimenovani članovi NO, koje je imenovala vanredna uprava, mogu u roku od 15 dana sazvati sjednicu i imenovati novog predsjednika.

Juče je i službeno predstavljena nova uprava Konzuma i Zvonimir Mršić na funkciji savjetnika vanrednog povjerenika za poslovnu grupu hrana (do 2016. bio direktor Podravke, op. ur). Novi je problem to što se oglasila ruska VTB banka i zbog pregovora o novom kreditu izašla s idejom da se dug zamijeni za vlasnički udio. Nije još poznato zastupa li isti stav i Sberbanka. Do sada su poruke iz Rusije, bez obzira na to iz koje su banke dolazile, bile zajedničke. Iako je u ovom slučaju namjera nejasna jer se za taj proces treba čekati nagodba.

Prvi zamjenik izvršnog direktora VTB banke Jurij Solovjev rekao je u utorak za Rojters da će banka predložiti promjenu dioničarske strukture Agrokora u okviru plana restrukturiranja duga koji pripremaju kreditori.

Novi kredit od 400 miliona eura trebao je biti već dogovoren, ali je sve prolongirano zbog javnih zamjerki drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletejeva

– Zajmodavci trenutno rade na planu koji će biti predstavljen bankama, širem krugu kreditora, kao i vlasnicima euroobveznica. Dug bi trebao biti restrukturiran, naknade za servisiranje duga snižene, a kompanija bi počela poslovati u punom obimu – rekao je Solovjev, ali nije definisao i kada će taj plan biti predstavljen kao i kada bi došlo do promjene u dioničarskoj strukturi. Ali, oni ne bi učestvovali u tom planu iako je to za njih otvoreno pitanje.
– Sastav dioničara trenutno je nepromijenjen i to bi se, naravno, trebalo promijeniti tokom restrukturiranja – smatra Solovjev.

U Agrokoru ne znaju ništa o sličnim namjerama, ali nije ni jasno kako bi to moglo biti izvodljivo. Odnosno, da sada i uđe neko u vlasništvo, opet se cijeli proces vodi pod palicom vanredne uprave. O tom scenariju može se govoriti tek nakon što se dođe do faze nagodbe. Osim toga, s domaćim bankama i zapadnim fondovima dogovoreno je da će se kredit dati pod roll-up uslovom. Rusi su već rekli da za njih to nije prihvatljivo jer smatraju da ne mogu imati isti status kao i fondovi. Roll-up podrazumijeva da stari kredit ima prioritet u naplati u istom iznosu u kojem će se odobriti novi. U ponedjeljak se pojavila i informacija da bi jamstvo za odobrene kredite bile dionice srbijanskog Dijamanta i Frikoma, no ubrzo je takva mogućnost odbačena.

 Novi kredit trebao bi biti dogovoren iduće sedmice. Navodno je bio dogovoren i prošle sedmice, ali nakon dolaska drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletejeva u Zagreb i javno izrečenih zamjerki, prolongiran je rok za novi kredit. Banka traži pojačanu komunikaciju i jači operativni menadžment, što je i preduzeto, ali još nije jasno hoće li popustiti vezano uz roll-up uslov. Govori se o kreditu od 400 miliona eura, iako to ne znači da će se povući odmah sav iznos. Inače, do kraja ovoga sedmice svi povjerioci moraju prijaviti svoja potraživanja od Agrokora. Tada će se znati i tačan iznos duga. Prema podacima koje su već ranije izračunali revizori u Agrokoru, obaveze koncerna iznose 40,4 milijarde kuna i predviđa se da novi podaci nakon prijavljenih potraživanja neće imati velika odstupanja od utvrđenih. Zatim će se krenuti u utvrđivanje imovine, a tek nakon toga i u proces restrukturiranja. Plan se već radi, a veliku ulogu u tom procesu ima novoizabrani operativni menadžment.

(Lidija Kiseljak/VL)