Oslabile cijene zlata i industrijskih metala

Cijena zlata je oslabila usljed očekivanja da će američka centralna banka u junu povećati kamatne stope, dok se bakar našao pod pritiskom nakon što je rejting agencija Moody’s snizila kreditni rejting Kine, prvi put u tri decenije

Unca zlata, za isporuku u junu, pojeftinila je 2,70$, odnosno 0,2%, na 1.252,80 dolara, nakon što je u utorak dosegla najvišu cijenu u tri nedjelje.

Pažnja investitora danas je usmjerena na objavljivanje zapisnika sa posljednjeg zasjedanja američke Uprave federalnih rezervi (Fed), koji bi trebao ponuditi odgovor o tempu i vremenu povećanja kamatnih stopa u SAD. Zlato je osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, obzirom da rast kamatnih stopa utiče na oportunitetni trošak držanja zlatnih poluga te na jačanje dolara, a time i na (nižu) potražnju za zlatom.

Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest glavnih valuta u svijetu ojačao je 0,4 odsto.

Cijene industrijskih metala takođe su oslabile. Cijena srebra, za isporuku u julu, pala je 0,3%, na 17,09 dolara po unci, platine 0,7%, na 943,10$ a paladijuma 1,9% na 757,75 dolara po unci.

Cijena bakra na berzi u Londonu je pala 0,5%, na 5.660,50 dolara po toni.

Slabije cijene industrijskih metala analitičari pripisuju činjenici da je američka rejting agencija Moody’s snizila kreditni rejting Kine, najvećeg uvoznika bakra i drugih metala, navodeći kao razlog zabrinutost zbog gomilanja duga zemlje i usporavanje rasta.