U evropske fondove slilo se 210 milijardi eura

Rastuća politička neizvjesnost u Evropi nije spriječila globalne investitore da u evropske investicione fondove uplate najveći iznos novca u posljednjih pet godina

Kako navodi Financial Times, u prvom tromjesečju slilo se 210 milijardi eura, što je najviši tromjesečni iznos od 2012. godine.

O skoku privlačnosti evropskih tržišta kapitala svjedoči i podatak da je iznos uplaćen u prvom tromjesečju dvostruko viši od prethodnog tromjesečja u kojem je pristiglo 82 milijarde eura. Pristigli novac u prvom kvartalu otišao je podjednako u akcionarske, obvezničke, novčane i alternativne fondove.

Prema podacima konsultantske kuće “Lipper”, akcionarski fondovi privukli su 34 milijarde eura. Nakon što se slilo 13 milijardi eura, krajem marta imovina evropske investicione filijale američke kompanije “JPMorgan Asset Managementa” dostigla je rekordne nivoe, a njen direktor Massimo Greco tumači da je izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika povećao povjerenje u tržišta.

– Optimizam povećava apetit za rizikom. Prognoze za globalnu ekonomiju sve su pozitivnije. Veća su i očekivanja među investitorima da će akcionarska i dio obvezničkih tržišta dobro odraditi – kaže Greco.

Rezultat u prvom tromjesečju značajan je zaokret u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su investitori povukli 21 milijardu eura iz evropskih fondova zbog pada ovdašnjih berzi i zabrinutosti oko kineskog rasta. Ipak, dio poznatih investitora savjetuje oprez. Tako je Bill Gross u aprilu rekao da investitori previše očekuju od akcionarskih tržišta, a od obvezničkih očekuju previše prinosa te da su cijene svih vrsta finansijske  imovine na umjetnim nivoima. (Poslovni.hr)