Sberbanka blokira prodaju Agrokorovih preduzeća u Srbiji

Region

Ruska Sberbanka predala je nadležnim sudovima u Beogradu i Zrenjaninu zahtjeve za zabranu prodaje imovine Frikoma i Dijamanta koji posluju u sastavu Agrokora, tvrdi u petak beogradska štampa

– U igri oko nove kreditne linije za Agrokor Rusi su, bar zasad, nadigrali hrvatsku državu. Ruska Sberbanka je Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnijela zahtjev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta – piše list Politika, pozivajući se na “izvore upućene u pregovore”.

List navodi da je time vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak spriječen da otuđi ili finansijski optereti ta dva preduzeća koja su dio Agrokorove imovine u Srbiji i da je onemogućeno njihovo stavljanje u zalog prilikom uzimanja novog kredita.

– Ante Ramljak ne samo da neće moći, bez srpske države i ruske banke, da založi te dvije kompanije kao kolateral za krovni kredit Agrokora, već neće moći ni samostalno da odlučuje o njihovoj prodaji – navodi Politika.

List piše da je Privredni sud u Beogradu 7. juna već donio rješenje o privremenoj mjeri kojom se Ledu, kao dijelu Agrokora, zabranjuje “otuđenje i opterećenje 100 posto udjela u Frikomu”.

– Sberbanka je na ovaj način osigurala da će joj hrvatski koncern vratiti kredit u iznosu od 100 miliona eura, uz kamatu od 1,32 miliona eura – piše Politika, podsjećajući da je Ledo bio solidarni dužnik za taj zajam, a ugovor o kreditu potpisan je 21. februara ove godine, prije stupanja na snagu “lexa Agrokor”.

Politika tvrdi da je Agencija za privredne registre u četvrtak već upisala mjeru privremenog opterećenja.

Navodeći da je ruska banka Agrokoru dosad već pozajmila više od milijardi eura, list piše i da je nova kreditna podrška ponuđena pod teškim uslovina te kako su Rusi insistirali da svakim novim dolarom kredita osiguraju da će im Agrokor vratiti dva dolara starog.

– Ramljak na to nije pristao – navodi Politika i tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je u jednom trenutku zaprijetio da će, ne odobre li pozajmicu, pod hipoteku staviti Frikom i Dijamant.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te preduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga, s ukupno oko 11.000 radnika.