Ferero podstiče uzgoj lješnika u Srbiji

Region

Kompanija Ferero će podržati poljoprivredna gazdinstva, firme i zadruge u zasnivanju zasada lješnika

Uslov je da oni imaju najmanje tri hektara plodnog tla pogodnog za uzgoj ove kulture.

Kompanija Ferero Roše predstavila je u Gradskoj kući u Zrenjaninu mjere podrške za proizvodnju lješnika, kao i modele za zasnivanje novih površina pod ovom biljkom.

Programi podrške namijenjeni su poljoprivrednim gazdinstvima, firmama i zadrugama sa najmanje tri hektara plodnog tla pogodnog za uzgoj ove kulture, što se utvrđuje prethodnom analizom zemljišta.

„Imali smo nekoliko sastanaka sa kompanijom Ferero, sa željom da našim poljoprivrednicima, voćarima ili budućim voćarima, predstavimo sve uslove koje ova kompanija nudi u zasnivanju zasada lješnika. U pitanju je obostrani interes a mi se nadamo proširenju zasada lješnika na ovom području“, naglasio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

Na skupu je rečeno da je u toku zime rađeno više analiza na zemljištu oko Zrenjanina i u samom gradu, kako bi se utvrdilo postoje li uslovi za uzgoj lješnika. Još uvijek je nepoznanica i kolika će biti zainteresovanost Zrenjaninaca za ovakvu vrstu voćarske proizvodnje.

U Zrenjaninu već ima proizvođača lješnika, a jedan od njih je Petar Lacmanović, koji ima zasad od 650 stabala na površini od hektar i po. Lješnici su na zemljištu prve klase.

„Ovo je dugoročan posao, koji zahtjeva ozbiljan pristup. Prošle godine imao sam rod od tri tone, ali u narednim godinama očekujem mnogo više, i do sedam tona“, kaže Lacmanović.