Za četri godine iz BiH iznesene 2 milijarde maraka

BiH

Velike korporacije i strane banke su samo u protekle četiri godine nadležnim institucijama prijavile i iz BiH iznijele 2,1 milijardu KM, podaci su do kojih je u istraživanju došao poslovni portal CAPITAL.ba

Upravi za indirektno oporezivanje BiH samo 2012. godine prijavljeno je iznošenje više od 751 milion KM gotovine.

U dokumentaciji je evidentirano iznošenje stotina miliona različitih valuta, eura, hrvatskih kuna, švajcarskih franaka, kanadskih, američkih i australijskih dolara, danskih, švedskih i norveških kruna, britanske funte…

Naredne, 2013. godine izneseno je više od 528 miliona KM, 2014. – više od 343,4, 2015. – više od 225 i prošle godine više od 267,5 miliona maraka.

Samo u domaćoj valuti, konvertibilnim markama, od 2012. do 2016. godine iz BiH je „legalno“ iznesena 1,4 milijarda.

“Ovi frapantni podaci o „legalnom“ iznošenju novca ukazuje na nesigurno okruženje i strah od situacije u BiH. Posebno je indikativno što se posljednjih godina iznose velike količine konvertibilnih maraka”, stoji u dokumentaciji.

Kapital bježi u strahu od terorizma i pranja novca
Ekonomisti kažu da je nesigurno poslovno okruženje uzrokovano neefikasnom borbom državnih institucija protiv pranja novca i nesprovođenjem rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o sprečavanju finansiranja terorističkih aktivnosti.

„U svjetlu sve češćih terorističkih napada u svijetu i u BiH (Bugojno, Zvornik), investitori su BiH prepoznali kao državu u kojoj nema odlučnosti da se krene u obračun sa novcem sumnjivog porijekla, a koji dovodi u vezu sa finansiranjem terorističkih aktivnosti. Pojednostavljeno, „prljav“ novac ulazi, a čist kapital napušta zemlju“, kažu analitičari.

„Očigledno je da je dio novca unesen u BiH gdje mu je sumnjivo porijeklo i gdje su napravljene transakcije, promet nekretnina gdje su cijene iskazane nerealno“, potvrdio je juče u Sarajevu i Mijo Krešić zamjenik ministra bezbjednosti BiH na početku dvodnevne konferencije o rizicima finansiranja terorizma.

Međunarodne organizacije otvoreno sumnjaju da se u BiH peru ogromne sume novca, a vlasti ništa konkretno ne preduzimaju.

Iako je BiH obavezna, po Rezoluciji 1373 Savjeta bezbjednosti UN o sprečavanju finansiranja terorističkih aktivnosti, Savjet ministara nijednog od 300 džihadista iz BiH koji se bore na stranim ratištima nije stavio na nacionalnu crnu listu, koja ni ne postoji. Takođe, nijednom od džihadista nije zamrznuta lična imovinu niti imovina povezanih pravnih lica, otkrio je dobro upućen izvor za Capital.ba.