Kupcima Agrokorovih obveznica smiješi se sjajna zarada

Agrokorova obveznica koja dospijeva 2020. godine, odnosno njena oba izdanja, i eursko i dolarsko, dodatno je izgubila na vrijednosti, pokazuju podaci Berlinske berze

Obveznicom koja dospijeva 2019. godine nije se trgovalo, a spomenuta iz 2020. godine od četvrtka, kada je vanredna uprava Agrokora objavila da je dogovorila kredit, na vrijednosti su izgubile gotovo 20 posto.

Tako je dolarsko izdanje palo na 22 posto nominale, dok je eursko potonulo ispod 20 posto nominale i juče je na kraju trgovine iznosilo tek 18,5 posto. Oni koji kupuju obveznice Agrokora, iako ta kompanija više ne plaća ni kamate na njih, očigledno vjeruju kako bi im se taj rizik na kraju mogao isplatiti, sve da na kraju dobiju isplatu duga i s 50 posto otpisa.

Je li među tim kompanijama i fond Knighthead Capital Management, koji je uz Zagrebačku banku glavni u odobravanju novog kredita Agrokoru, još se ne zna ali to bi trebalo pokazati saborsko istražno povjerenstvo, čije je formiranje zatražio SDP.

Ko kupuje i koliko ko ima Agrokorovih obveznica ne znaju ni u toj kompaniji niti je to moguće saznati jer se obveznicama svakodnevno može trgovati na sekundarnom tržištu. Onaj ko je juče kupio obveznicu za 18,5 posto nominalne vrijednosti, može tražiti njenu stopostotnu isplatu, ako Agrokoru sada odobri kredit u istom iznosu.

Pojednostavljeno, to znači da je za 18,5 miliona eura neko mogao kupiti obveznice koje nominalno vrijede sto miliona eura. Ako je spreman dati Agrokoru kredit od sto miliona eura i njegova obveznica, koja je stari dug, dobija pravo naplate u punom iznosu odnosno u iznosu od sto miliona eura. Zarada tako za fondove koji su spremni rizikovati može popeti i do 80 posto, ako barem potraživanja koja dobiju status najstarije tražbine, pa imaju prvenstvo naplate budu u potpunosti isplaćena.