Drugoj najvećoj nekretninskoj kompaniji u Kini prijeti bankrot, trese se finansijski sistem

Finansije

Finansijski problemi jedne od najvećih nekretninskih kompanija u Kini prijeti da dobrano zatrese tamošnji finansijski sistem, na što je upozorila i centralna banka.

Kako navode mediji, sve više pažnje svjetskih finansijera privlači razvoj situacije u Evergrandeu, drugom nekretninskom developeru u Kini s godišnjom prodajom od 110 milijardi dolara.

Kompaniju je 1996. pod prvotnim imenom Hengda osnovao Hui Ka Yan, a kompanija je dionice na berzi u Hong Kongu uvrstila 2009. godine. Tokom godina imovina kompanije narasla je na sadašnjih 355 milijardi dolara.

Okretanje drugim sektorima

Evergrande uglavnom prodaje stanove srednjoj i višoj klasi, a tijekom postojanja dovršio je preko 1300 projekata u 280 kineskih gradova. S obzirom da je rast kineskog nekretninskog tržišta posljednjih godina usporio, Evergrande se okrenuo drugim djelatnostima, poput proizvodnje električnih vozila, osiguranja i flaširanja vode. Osim toga, kompanija posjeduje i fudbalski klub Guangzhou FC.

Prošle godine Forbes je Huia proglasio trećim najbogatijim Kinezom, no u posljednjih 12 mjeseci imovina mu se znatno istopila. Naime, kompanija se našla u velikim finansijskim dubiozama.

Evergrande je ukupno dužan 1,97 biliona juana, odnosno 306,3 milijarde dolara što predstavlja 2 posto vrijednosti kineske ekonomije. Samo iduće godine dospijeva 7,4 milijarde dolara obveznica, a ulagače vjerovatno očekuje otpis i do 75 posto vrijednosti duga.

Ogroman dug nakupljen je tokom godina jer se kreditima finansirao rapidni rast kineskog nekretninskog tržišta. Na dolarskom obvezničkom tržištu Evergrande učestvuje sa 4 posto udjela u plasiranim obveznicama kineskih nekretninskih kompanija. Već ovih nekoliko brojaka pokazuju koliki rizik proizlazi iz moguće propasti ove kompanije.

Stoga ne čudi što je Narodna banka Kine još 2018. objavila kako kompanije poput Evergrandea mogu predstavljati sistemski rizik za tamošnji finansijski sistem. Kompanija je početkom ove nedjelje objavila kako je pod “strašno velikim pritiskom” te možda neće biti u mogućnosti da ispuni svoje obveze prema povjeriocima.

U slučaju propasti Evergrandea, kineski finansijski sistem osjetiće značajne posljedice. Naime, nezvanični dokumenti koji su dospjeli u javnost još prošle godine pokazali su da je Evergrande dužan u 128 banaka te 121 nebankarskoj instituciji. Američka banka JP Morgan prošle nedjelje je procijenila da je Evergrandeu najviše izložena banka Minsheng.

Inače, za pozadinu finansijskih poteškoća potrebno se vratiti u prošlu godinu kada je kompanija ubrzala razduživanje nakon što su regulatori uveli ograničenje na tri dužnička pokazatelja, poznatija kao politika “tri crvene linije”. Isprva je planirano da svi zahtjevi regulatora budu ispunjeni do kraja iduće godine.

Kako bi iznašao novac za vraćanje dugova, Evergrande je ponudio kupcima znatno sniženje cijena stanova, i do 25 posto, a prodao je i dobar dio portfelja komercijalnih nekretnina. Od drugog polugodišta prošle godine prikupio je 1,8 milijardi dolara uvrštenjem dionica svoje kompanije za upravljanje nekretninama.

Podružnica za proizvodnju električnih vozila prodala je investitorima udio za 3,4 milijarde dolara. Međutim, investitori su postali zabrinuti stanjem u kompaniji nakon što je u septembru prošle godine u javnost “procurilo” pismo koje je pokazalo kako rukovodstvo kompanije od vlade traži podršku za brže uvrštenje novih dionica na berzu. Evergrande je to pismo proglasio lažnim.

No, netačna nije bila objava iz juna ove godine kada je kompanija priznala da na vrijeme nije isplatila dio kratkoročnih dužničkih vrijednosnica, što je dodatno intenziviralo zabrinutost ulagača.

Na to se nadovezala vijest iz jula da je kineski sud zamrznuo Evergrandeov bankovni depozit od 20 miliona dolara na zahtjev banke Guangfa. U avgustu su centralna banka te regulator sektora osiguranja objavili kako Evergrande mora više učiniti na smanjenju duga.

Dionica pala 90 posto

Naravno, finansijske dubioze odrazile su se na kretanje cijene dionice koja je tokom ove godine potonula 80 posto. U ponedjeljak je Šangajska berza obustavila trgovanje Evergrandeovom obveznicom koja dospijeva 2023. nakon što joj je vrijednost srezana za trećinu.

U utorak je kompanija poručila preko Hongkonške berze da je angažovala finansijske savjetnike koji će istražiti “sva moguća rješenja” za izbjegavanje finansijskog sloma. Da situacija u kompaniji nije bajna pokazuje i podatak da je Evergrande suspendovao dovršetak čak 1,5 miliona novih stanova. Zbog toga je dio kupaca stanova na društvenim mrežama poveo raspravu da li će dobiti uplaćeni novac.

“Evergrandeov stečaj biće najveći test s kojim se kineski finansijski sistem suočio u posljednjih nekoliko godina”, kazao je za Deutsche Welle Mark Williams, glavni ekonomista za Aziju u Capital Economicsu. Eventualna propast takvog diva imaće posljedice i za cjelokupnu kinesku ekonomiju.

Naime, nekretninski sektor zaslužan je za 29 posto kineske ekonomije. Ne treba zanemariti ni uticaj na tržište rada. Evergrande zapošljava 200.000 ljudi, ali svake godine na nekretninskim projektima angažira čak 3,8 miliona radnika, prenosi Reuters.

Izvor: Poslovni.hr