Šta treba znati o “Ant Financial”, potencijalno najvećem IPO

Finansije

Ponuda bi mogla dostići 29 milijardi dolara prikupljenih inicijalnom javnom ponudom kompanije Saudi Aramco, koja je prošlog decembra uvrštena na lokalno tržište te zemlje. Ako se Ant-ovi ciljni brojevi zadrže, to bi postao novi najveći IPO u istoriji.

To odgovara najvrjednijem svjetskom privatnom tehnološkom jednorogu, koji je posljednji put procijenjen na 150 milijardi dolara 2018. godine nakon rekordnih 14 milijardi dolara finansiranja. Sada cilja javnu procjenu od 225 milijardi dolara, prenosi portal Berze.me.

Dakle, šta tačno radi Ant i kako je postao toliko vrijedan?

Prije IPO-a Alibabe u iznosu od 25 milijardi dolara 2014. godine (najveći na svijetu do Saudi Aramco-a), izvršni direktor Alibabe Jack Ma osnovao je svoj odjel za plaćanja pod imenom Zhejiang Ant Small & Micro Financial Services Group, kasnije preimenovan u samo Ant Financial Services Group. Očigledni cilj bio je na kraju dovesti “mrava” samostalno u javnost. Četiri godine kasnije, Alibaba je preuzela 33% udjela u Ant-u. Izvršni direktor Ant grupe je Alibaba stipendista Simon Hu, ali Jack Ma je ​​najveći dioničar Ant-a. (U svojoj prijavi za IPO, Ant Group kaže da je njeno porijeklo i kontinuirana povezanost s Alibabom izvor snage i svrhe.)

Antov osnovni proizvod je Alipay, najpopularnija aplikacija za digitalno plaćanje u Kini. Može se pohvaliti s više od 50% udjela na masovnom kineskom tržištu mobilnih plaćanja, najvećem na svijetu. Stručnjaci ne vide da će revolucija mobilnih plaćanja uskoro usporiti, a Alipay je globalni kralj u mobilnim plaćanjima. Takođe prodaje tehničke usluge drugim kineskim finansijskim i e-trgovačkim platformama.

Alipay je pokrenut 2004. godine, a prošle godine je zabilježio 1,2 milijarde korisnika. Gotovo sav rast ostvaren je u Aziji, iako je Alipay potpisao niz američkih partnerstava s lancima poput Walgreensa (WBA) i Neimana Marcusa kako bi korisnici Alipay-a iz Kine mogli platiti Alipay-om prilikom kupovine u Americi. Prošle godine Alipay je takođe otvorio svoju aplikaciju za američke turiste u Kini – to je bilo prije nego što je pandemija COVID-19 dugoročno zaustavila globalni turizam.

Korisnici Alipaya svakodnevno provode više od 100 miliona mobilnih transakcija na Alipayu. Najveći konkurent aplikaciji u Kini je WeChat Pay, od direktnog Alibabinog rivala Tencent-a (TCEHY).

A tu je i Yu’ebao, najveći kineski fond na tržištu novca, sa aktivom od 170 milijardi dolara. Ant Group je vlasnik i toga. Ant sebe vidi daleko više od platne kompanije: njegova je navedena misija „olakšati poslovanje bilo gdje“.

Antova javna ponuda izdvojit će se od nove IPO parade jednoroga koja će se dogoditi u Americi: Airbnb, DoorDash, Snowflake i Palantir, koji imaju za cilj izlazak na berzu do kraja ove godine – međutim niti jedna od ovih kompanija još nije profitabilna.

Za razliku od toga, Ant Group je izuzetno profitabilna. U svojoj prijavi za IPO, ona je prijavila 3,2 milijarde dolara dobiti u prvoj polovini 2020. godine (10,5 milijardi dolara prihoda), što odražava međugodišnji rast od 1.000%. A i taj tako veliki profit, zanimljivo, ostvaren je tokom globalne pandemije.