Nema otpisa duga za Grčku

Grčka se suočila sa pritiskom da prihvati sporazum o finansijskoj pomoći bez novog ublažavanja duga, prenosi Bloomberg

Nakon višemjesečnih prepirki, grčki kreditori iz eurozone i Međunarodni monetarni fond su na korak do toga da prekinu zastoj u pregovorima kada se sutra budu sastali u Luksemburgu, navodi se u tekstu.

Atina je dugo prijetila da će staviti veto na sporazum, ogorčena zbog toga što bi najnovija tranša pomoći iz paketa vrijednog 86 milijardi eura, koji je dogovoren 2015. godine, mogla da bude isplaćena bez obavezivanja povjerilaca na veći otpis duga kojem se Grčka već duže vrijeme nada.

Oštra nesaglasja između Njemačke i MMF-a zadržala su isplatu nove tranše pomoći Atini, koja joj je potrebna da otplati sedam milijardi eura duga koji dospijeva u julu. Berlin, najžešći kritičar Grčke, već dugo se protivi bilo kakvom novom smanjenju duga Atini, navodeći da ona mora da sreže budžetske rashode i sprovede reforme.

Nasuprot tome, Međunarodni monetarni fond, čija će direktorka Cristine Lagarde učestvovati na sastanku 19 ministara finansija eurozone – insistira na tome da ublažavanje duga bude sastavni dio dogovora. Ipak, ovaj međunarodni kreditor, sa sjedištem u Washingtonu, saglasio se ovog mjeseca da se pridruži velikoj finansijskoj pomoći Grčkoj, dok će pitanje duga biti odloženo za neki kasniji datum.

Kompromis MMF-a predstavlja korak unazad za grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, koji je uspio da progura mnoštvo teških reformi na obećanjima da će Grci dobiti smanjenje duga kao nagradu.