Alibaba i JD.com zabilježile 139 milijardi dolara prometa tokom manifestacije Dan samaca

Finansije

Alibaba i JD.com zabilježile su ukupnu prodaju u iznosu od preko 139 milijardi dolara tokom 11-dnevne godišnje šoping manifestacije Dan samaca.

To je novi rekordan rezultat ovih vodećih kineskih kompanija u elektronskoj trgovini.

Prema saopštenju Alibabe, bruto vrijednost prodate robe (GMV) preko njene platforme iznosila je ukupno 540,3 milijarde juana (84,54 milijarde dolara), što je porast od 8,5 procenata u odnosu na prošlu godinu, prenosi CNBC.

Prema podacima JD-a, obim transakcija na njegovoj platformi iznosio je 349,1 milijardu juana (54,6 milijardi dolara), i veći je za 28 posto nego godinu dana ranije.

Agencija Rojters takođe izvještava o rezultatima prodaje Alibabe napominjući da je ovogodišnji rast prometa kompanije tokom kineskog praznika kupovina najsporiji ikada, usled pooštrene regulative i poremećaja u lancima snabdijevanja.

Alibabina prodaja je rasla po dvocifrenoj stopi svake godine, lani čak za 26 odsto, otkako je ovaj onlajn trgovac 2009. godine pokrenuo na internetu šoping festival Dan samaca i pretvorio ga u najveću svjetsku feštu onlajn prodaje, koja je bacila u zasenak slične događaje u SAD – Crni petak i Sajber ponedjeljak.

Dan samaca, koji je tradicionalno bio 24-časovni događaj, prošle godine je pretvoren u višednevnu manifestaciju tokom koje trgovci nude proizvode po znatno nižim cijenama kako bi privukli kupce.

Britanska agencija konstatuje da je tokom ovog kineskog festivala za kupoholičare ipak ostvaren dobar promet imajući u vidu da ukupna potrošnja u Kini usporava, da stroža regulativa relativno ograničava reklamiranje, i s obzirom na nedovoljnu ponudu neke robe zbog uskih grla u lancima dobavljača.