Problemi za Boing: Profit podbacio, troškovi skočili za čak milijardu dolara

Finansije

Prihodi i gotovinski tok Boinga snažno su podbacili u prvom kvartalu u odnosu na prognoze Vol strita.

Zbog toga je kompanija suspendovala svoje poslovne ciljeve za cijelu 2019. godinu.

Boing je saopštio da se suočio sa rastom troškova od jedne milijarde dolara u prvom tromjesečju, završenom 31. marta, zbog zaustavljanja isporuka modela 737 MAX kupcima širom svijeta, nakon što se u martu srušio avion 737 “Etiopijan erlanjsa” na letu od Adis Abebe za Najrobi.

Kompanija je takođe saopštila da zaustavlja otkup svojih akcija, javlja Rojters.

Posljedice ovog fatalnog pada aviona, drugog u roku od pet mjeseci, koji je odnio više od 100 života, dovele su do toga da Boing smanji proizvodnju tog mlaznjaka na 42 aviona mjesečno sa ranijih 52, i da operativni novčani tok u prvom kvartalu bude za oko 350 miliona dolara manji nego godinu dana ranije.

Operativni gotovinski tok je u prvom tromjesečju pao na 2,79 milijardi dolara sa 3,14 milijardi dolara iz istog perioda prošle godine, podbacivši takođe u odnosu na prosječnu procjenu analitičara na Vol stritu koji su očekivali da će iznositi 2,82 milijarde dolara.

Prihodi Boinga su u posmatranom periodu pali za dva procenta na 22,92 milijarde dolara, što je niže od 22,98 milijardi dolara koliko su u prosjeku procjenjivali ekonomisti.

Iz Boinga su naveli da je njihova dobit iz osnovne djelatnosti, kada se isključe određene stavke, u periodu januar-mart pala na 3,16 dolara po akciji sa nivoa od 3,64 dolara po akciji godinu dana ranije.

Analitičari su očekivali da će profit Boinga iznositi 3,16 dolara po akciji.

Kompanija je najavila da će objaviti nove projekcije poslovnih ciljeva u narednom periodu kada bude imala jasniju sliku o pitanjima koja se tiču modela 737 MAX.