U Pekingu otvoren prvi bioskop za virtuelnu realnost

U Pekingu, prvi bioskop u kojem publika dobija mogućnost da učestvuje u filmu, gledalac može biti jedan od filmskih aktera, a ako mu se ne dopadne kraj, može i da ga promijeni

U Pekingu je nedavno otvoren prvi bioskop nove generacije, gdje su gledaoci u virtuelnoj realnost, a najnovija tehnologija im omogućava da, dok gledaju film, osjete mirise i ukuse, toplotu ili hladnoću.

– Ukoliko izaberete da odete negdje gdje je hladno, vaše tijelo će se rashladiti, a ako izaberete da odete na plažu, automatski ćete osjetiti sunce na koži. Okolina se dakle mijenja automatski u zavisnosti od sadržaja filma – kaže Vang Kongking, predsjednik kompanje HTC VR. Ovakva tehnologija sada je dostupna svima samo kupovinom karte.

– Oprema potrebna za jednog gledaoca košta skoro šest hiljada dolara. Mi želimo publici da pružimo pravi doživljaj i da pokažemo šta sve može savremena tehnologija. Planiramo u narednoj godini da otvorimo oko 100 bioskopa širom zemlje – rekao je Guo Jun, potpredsjednik “Gome”.

Za tradicionalne bioskope, kakve svi znamo, osnovni izvor prihoda ugavnom je prodaja karata, a ovaj novi model revitalizovaće ovu industriju potpuno novim biznis planom.

– Mi ne prodajemo samo karte, mi izdajemo prostor, četiti dolara po satu, gdje ljudi dobijaju hladni i topli napitak i 3D iskustvo filma. Troškovi realizacije ovakvog projekta su oko 295 hiljada dolara. Po ovom modelu prihod se ne ostvarujemo samo od filma već i od reklama – rekao je Guo Jun.

Prema mišljenju stručnjaka ovakva tehnologija mogla bi da zabilježi rast i do 130 odsto u narednih nekoliko godina u Kini.