Izmjena fudbalskih pravila: Utamice od 60 minuta!

Sport

Fudbal kakav poznajemo nalazi se pred velikim iskušenjem, jer se razgovara o velikim promјenama

Možete li da zamislite fudbalsku utakmicu od 60 minuta? Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) može.

Dok pojedini ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu ne uspiju da popiju ni čašu osvježavajućeg pića, utakmica je već gotova! Skraćivanje utakmice na 60 minuta je samo jedna od promjena o kojima će biti riječi u okviru inicijative „Igraj fer“ pokrenute 15. juna.

Dva puta po 30 minuta i zaustavljanje sata kod svakog prekida služe da bi se igra ubrzala i spriječilo odugovlačenje zbog koga se efektivno igra manje od sat vremena.

Odugovlačenje bi se strože sankcionisalo i kod golmana koji bi po novim pravilima i dalje imali šest sekundi da loptu vrate u igru, ali će sudije više morati da obraćaju pažnju na to koliko golmani ovo pravilo krše.

Po novim zamislima fudbalskih „zakonodavaca“ fudbaleri bi mogli sami sebi da dodaju loptu poslije slobodnih udaraca, kornera ili prilikom izvođenja gol auta. Osim toga, golmani više ne bi bili primorani da loptu poslije gol auta namještaju na ćošak peterca, već bi mogli da je izvedu i dok se lopta kotrlja.

Koliko puta je vaš tim izgubio utakmicu poslije penala koji golman odbrani? Nikakav problem, Odbor bi ovo riješio tako što se lopta poslije odbranjenog penala automatski vraća timu koji je skrivio odbranjeni penal. Ovo je za sada praksa samo kada se penalima odlučuje pobjednik poslije produžetaka.

Nadoknada vremena bi otišla u zaborav, jer bi kao i kod svakog prekida vrijeme bilo zaustavljeno, što se podrazumijeva i kada „padne“ gol. Publika bi imala jasan uvid i u sudijsku stopericu jer bi stoperica bila prikazana na semaforu stadiona. Na taj način se sprečava sudijska tolerancija i proizvoljno produžavanje trajanja utakmice.

Arbitar bi mogao da označi kraj meča tek kada lopta izađe van terena, što je donekle slično sadašnjem rješenju kada se obično čeka da lopta izađe van igre i da je golman izvede prije posljednjeg sudijskog zvižduka.

Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije čine četiri nacionalna saveza (Engleske, Irske, Škotske, Velsa) plus FIFA. Svaki od nacionalnih saveza ima po jedan glas, FIFA ima četiri tako da nijedna promjena fudbalskih pravila ne može da „prođe“ bez odobrenja FIFA.

Kako Gardijan piše, čelnici Odbora kažu da su pojedina pravila već spremna za primjenu, jer ne zahtijevaju promjenu pisanih pravila, a o nekima se tek treba razgovarati, ali bez obzira na to što je i dalje riječ o inicijativi i prijedlozima, fudbal će narednih godina doživjeti promjene.